Så resonerar parterna kring kraven
Låglönesatsning eller frysta ingångslöner? Svensk Handel och Handelsanställdas förbund har vitt skilda ståndpunkter i lönebildningsfrågan.
Avtalet omfattar 170 000 butiksanställda och 30 000 lageranställda. Susanna Gideonsson , ordförande Handelsanställdas förbund, poängterade vid presskonferensen på torsdagseftermiddagen att avtalet även berör anställda inom kooperationen.
Susanna Gideonsson betecknar läget i Sverige som riktigt ljust:
–Konjunkturen är god, inflationen börjar stiga lite, produktiviteten stiger och arbetslösheten minskar.
För handeln är läget också gott, enligt Susanna Gideonsson, som menar att lönsamheten är god, att vinsterna var rekordhöga 2015, och marginalerna högre än på många år.
Därför ser Handelsanställdas förbund att det bör finnas utrymme för löneökningar på 750 kronor för en heltid, både för butiksanställda och för lageranställda.
–Vi förhandlar alltid i kronor, säger Susanna Gideonsson och förklarar att det är viktigt att få upp lägstalönerna:
–Arbetsgivarna pratar om frysta ingångslöner. Men det existerar inte ingångslöner inom handeln. Det finns bara lägstalöner, och det finns tusentals anställda som aldrig kommer upp över lägsta lönenivån även om de arbetar i flera decennier.
Konkurrenskraft måste stärkas
På Svensk Handel har man en helt annan syn på Sveriges och handelns läge. Karin Johansson , Svensk Handels vd:
– Sveriges BNP har stärks under 2015 och 2016, till stor del som en följd av att Sverige tagit emot stora flyktingströmmar, vilket ökade på den offentliga konsumtionen. Vi har också haft ett högt bostadsbyggande. Under 2017 och 2018 väntas konjunkturen mattas av. Dessutom kommer arbetslösheten att stiga då alla nyanlända ska ut på arbetsmarknaden.
Vad gäller handeln framhöll hon att många företag har betecknat det senaste avtalet som träffades i april 2016 som mycket tufft, och att det inte bidrog till att stärka svenska handelsföretags konkurrenskraft. Hon erinrar om att priserna generellt inte höjts sedan 2002, men att löner, hyror och importvaror ökat kraftigt och att konkurrensen i dagens läge är global eftersom allt är tillgängligt på nätet, och svenska konsumenter kan handla av företag som lever under helt andra villkor än de svenska.
Svensk Handel går ut med tre huvudkrav.
Karin Johansson framhåller att det är av yttersta vikt att det så kallade Märket hålls.
– Det måste vara den konkurrensutsatta exportindustrin som sätter nivån. De måste var de som avgör vilka löneökningar som Sverige klarar av, säger hon.
Förhandlingschefen Tomas Undin lade fram Svensk Handels övriga krav, frysta ingångslöner och ett reformerat lageravtal.
–Det är inte rimligt att en oerfarnen 19-åring som bor hemma och tjänar 20 200 är nästan lika välbetald som en 40-åring med 20 år i yrket. Att hålla tillbaka lägstalönerna är viktigt för att kunna premiera de medarbetare som stannar i branschen och utvecklas, säger han.
Dessutom anser man på Svensk Handel att handeln är en viktig jobbskapare – så det är därför inte så klokt att höja trösklarna för nyanställningar.
Modernisera lageravtalet
–Lageravtalets rigida arbetstidsregler som stammar från 1930-talet måste reformeras för att e-handeln ska kunna utvecklas, säger han.
Svensk Handel vill att arbetstiderna veckans alla dagar ska kunna förläggas mellan 05 på morgonen och midnatt, och man är inte främmande för att avtala om OB-tillägg.