23948sdkhjf

Byggmax visar svaga jämförsiffror

Byggmax nettoomsättning i jämförbara butiker minskade med 9,1 procent under det fjärde kvartalet 2016 (+16,4) och bruttomarginalen sjönk till 29,8 procent (32,4).
Det framgår av bokslutskommunikén.

–Kvartalet har präglats av en svagare marknad och tuffa jämförelsetal från samma period förra året. Under förra årets fjärde kvartal växte den svenska marknaden kraftigt kopplat till ändrade regler för ROT-avdrag, i juni 2016 infördes nya svenska regler för amorteringskrav, och i november kom ett för Norden rekordtidigt och kraftigt snöväder. Detta har haft negativ påverkan på konsumenters efterfrågan av byggvaror och utomhusprojekt, jämfört med samma kvartal förra året, säger vd Mattias Ankarberg i rapporten.

Försäljningen för Byggmax-segmentet minskade med 4,8 procent i kvartalet medan försäljningen för Skånska Byggvaror fortsatte öka, till följd av fler butiker och aggressivare prissättning.

November var den klart svagaste försäljningsmånaden för fjärde kvartalet, heter det.

Vad gäller bruttomarginalen, minskade Byggmax-segmentets bruttomarginal under fjärde kvartalet.

– Minskningen motsvaras av lägre volymbonus från leverantörer, jämfört med det försäljningsmässigt starka fjärde kvartalet förra året. I tillägg påverkades bruttomarginalen positivt av den starkare norska kronan, men negativt av starkare euro och mixeffekter, skriver Mattias Ankarberg.

Priserna på insatsvaror var i nivå med förra året och försäljningspriserna har varit i stort sett oförändrade i Byggmax-segmentet.

Bruttomarginalen för Skånska Byggvaror minskade kraftigt till följd av aggressiv prissättning, delvis för att minska överlager, och mixeffekter.

–Med hänsyn taget till fjärde kvartalets tuffa jämförelsetal och svaga marknad utvecklas Byggmax-segmentet fortsatt positivt, och för helår 2016 ökade både försäljningen och ebitda-marginalen. Skånska Byggvaror visar god försäljningsökning men minskad ebitda-marginal, både för fjärde kvartalen och helåret, heter det.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078