Storbritannien redo att gå ur den inre marknaden
Storbritannien kommer troligen att gå ur EU:s inre marknad för varor och tjänster och försöka få till stånd en helt ny handelsrelation med unionen.
Hon har inget intresse av ett "delvis" eller "associerat" medlemskap i EU, eller något annat som lämnar dem "hälften inne, hälften ute".
"Vi söker ett nytt och jämlikt partnerskap, mellan ett oberoende, självstyrande, globalt Storbritannien och våra vänner och allierade i EU", säger Theresa May.
"Vi försöker inte anta en modell som redan används av andra länder. Vi försöker inte hålla fast vid delar av medlemskapet när vi lämnar", fortsätter hon enligt utkastet som publicerades av hennes kontor.
Theresa May kommer vid talet att presentera tolv prioriterade mål för förhandlingarna med EU, vilka troligen kommer att inkludera full kontroll över gränserna, att ta tillbaka kontrollen över lagstiftningsprocessen till det brittiska parlamentet och upphöra med EU-domstolens jurisdiktion över brittiska lager.
Enligt en källa kommer Theresa May inte att vara lika tydlig med EU:s tullunion efter att de lämnat, vilket skulle kunna öppna för en hybrid där de ändå är delvis inne.
Ministrar har tidigare öppnat för ett arrangemang där handelsrelationerna skulle kunna förhandlas fram sektor för sektor.
"Jag vill att vi ska vara ett till fullo globalt Storbritannien, den bästa vännen och grannen till våra europeiska partners, men ett land som sträcker sig bortom Europas gränser också. Jag vill att Storbritannien ska bli vad det har potential och ambitionen att bli: en stor, global handelsnation som respekteras runt om i världen och starkt, enat och med självförtroende hemma", kommer hon att säga.
Hon väntas försäkra sina europeiska partners att Storbritannien kommer att förbli en nära allierad.
"Vi vill köpa era varor, sälja våra, handla med er så fritt som möjligt, och samarbeta för att försäkra att vi alla är säkrare och rikare genom vår fortsatta vänskap", säger hon.
Ett syfte med att lämna den inre marknaden är att de då är fria att förhandla fram egna handelsavtal med andra länder.
Att lämna den inre marknaden kommer samtidigt att bli en besvikelse för bankerna, som kan tvingas lämna verksamhet i London för att säkra tillgång till EU.
Theresa May har tidigare sagt att hon vill utlösa utträdesparagraf 50 i EU-fördraget i mars. En kvardröjande fråga är också om Högsta domstolen kommer att tvinga regeringen att söka parlamentets godkännande innan de gör detta, ett besked väntas inom kort.
Pundet tappade på måndagen men har återhämtat sig något på tisdagen, med handel runt 1:2070 mot dollarn.