Svenskarna mogna för digitalkvitton
Fler än hälften (54 procent) av svenskarna vill ha ett digitalt kvitto och 41 procent vill kunna betala med mobilen vid köp i fysisk butik. Det framgår i en SIFO-undersökning som genomförts på uppdrag av mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto.
Tieto har låtit SIFO undersöka svenskarnas inställning till framtidens digitala bank- och betaltjänster.
I ett pressmeddelande skriver Tieto att undersökningen visar att mobila betalningstjänster blir allt populärare - men att det ännu är en bit kvar till de traditionella alternativen kort och kontanter.
När det gäller val av betalningsalternativ i butik säger sig hela 96 procent föredra kortbetalning, medan motsvarande siffra för kontanter och mobilbetalning (ex Swish) är 63 respektive 41 procent. För betalningar över nätet är kort det populäraste alternativet (70 procent), före fakturabetalningar (67 procent) och direktbetalningar via bank (63 procent).
När det kommer till kvitton är det allt mer digitalt som gäller - 54 procent av svenskarna säger sig vilja ha ett digitalt kvitto (32 procent) eller både ett fysiskt och digitalt kvitto (22 procent) när de handlar. 41 procent föredrar fortfarande ett papperskvitto i handen.
– Digitaliseringen av bank- och betaltjänster är inne i ett viktigt skede. Utmaningen nu är att skapa användarvänliga system som gör det enkelt för konsumenter och företag att köpa och sälja varor och tjänster - samtidigt som viktig administration såsom fakturering och inbetalning av moms automatiseras. Här finns stora samhällsvinster att göra och det gäller att svenska banker agerar snabbt tillsammans med andra aktörer inom det finansiella ekosystemet för att vi ska kunna fortsätta ligga i framkant för utvecklingen, säger Charlotta Wark , chef för digitala betalningslösningar på Tieto i pressmeddelandet.
Nobbar digitalvaluta
Nyligen öppnade Riksbanken för möjligheten att införa en digital valuta, så kallad e-krona. Resultaten i undersökningen visar bland annat att nästan varannan (47 procent) anser att Sverige inte bör införa en ny digital e-valuta för att komplettera kontanter. 29 procent anger att de inte bryr sig eller tar ställning, medan endast 9 procent säger sig vara positiva till införandet av en e-krona.
– Skulle e-kronan bli verklighet kan Sverige bli det första landet i världen med en egen digital valuta. Initiativet kan bidra till att snabba på utvecklingen av nya digitala tjänster inom området, vilket är positivt. Samtidigt finns en tveksamhet bland konsumenter kring vilket mervärde en sådan valuta kan ge, inte minst i en tid då allt fler alternativa digitala betaltjänster lanseras, säger Charlotta Wark.
Undersökningen visar även att trots att en stor andel av svenskarna, 67 procent, känner till den befintliga digitala valutan Bitcoin så är det få som har använt den. Endast 2 procent säger sig ha använt Bitcoin.
Utdrag ur undersökningen
Vilken typ av kvitto föredrar du när du handlar i butik eller på nätet?
Ett fysiskt kvitto på papper (som du får i handen vid köpet) 41 procent
Ett digitalt kvitto som skickas till ex. mobil eller mail 32 procent
Både ett digitalt och fysiskt kvitto 22 procent
Jag behöver/vill inte ha kvitto 3 procent
Vet ej 2 procent