23948sdkhjf

Axfood söker volym med Matse-köp

En fortsatt utveckling av Axfoods digitala satsning, en fungerande organisation med erfaren ledning och kompetenta anställda, och Axfood-liknande värderingar samt företagskultur kring bland annat vikten av sparsamhet och miljövänlighet.

Så motiverar Axfoods avgående vd Anders Strålman - som Klas Balkow löser av i mitten av mars - budet på First North-listade Matse Holding för drygt en halv miljard kronor kontant, offentliggjort på torsdagen, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.


Några synergieffekter i form av personal- eller administrationsbesparingar ser han inte "i detta läget":


– Nej, det jag främst ser är att vi ska bygga volym tillsammans, det är den stora utvecklingen, säger han, dock utan att vilja precisera några tillväxtmål.


Förlust på väg mot vinst


Matses försäljning har ökat med cirka 40 procent per år de senaste åren till en nuvarande takt på omkring 300 miljoner kronor per år, men går alltjämt med rörelseförlust. Enligt bolagets finansiella mål ska positiv rörelseresultat före avskrivningar nås när omsättningen är dubbelt så stor som nu.


Axfood å sin sida bedriver e-handel via ett mindre antal Willys- och Hemköpsbutiker, och utrullning sker selektivt i butik för butik i storstäder. Axfoods e-handelsomsättning i de butiker som erbjuder det speglar enligt den senaste kvartalsrapporten andelen på den svenska marknaden, 1-2 procent.


Planerade satsningar på digitalhandel inom Axfood kommer att fortsätta enligt tidigare fastställd strategi: Matse betraktas som ett komplement.


Vara med på tillväxttåget


Tror du att Matses tillväxttakt kan öka ytterligare, och i så fall med hur mycket?


– Det är klart, det är en tillväxt i dag totalt sett med e-handel på mat, och det är klart att Axfood ska vara med i den utvecklingen och se till att vi växer, säger Anders Strålman, utan att vilja ange några siffror.


Inte heller vill han säga huruvida det var aktuellt för Axfood att köpa någon annan nätmathandlare än Matse.


Bergendahls varor ersätts med Axfoods


Matse kör i dag ut sina varor från tre lager i Stockholm, Göteborg och Malmö. Varorna kommer enligt Anders Strålman från Bergendahls, bolaget som äger och driver City Gross, men planen är om köpet går igenom att ersätta Bergendahls varor med Axfoods. Redovisningsmässigt kommer Matse att hamna i Axfoods affärsområde Dagab, framkom vid en telefonkonferens.


– Det är ett integrationsarbete som ska till, och det gör man inte på en dag, det går inte, säger han om det förestående leverantörsbytet, som han betecknar som den mest betydande planerade verksamhetsförändringen.


Matses ledningsgrupp kommer exempelvis att vara intakt.


På frågan om kostnader för leverantörsbytet, exempelvis uppsägningskostnader för avtal med Bergendahls eller för byte av it-system, svarar Anders Strålman att några större kostnader för it-systembyte åtminstone inte väntas uppstå, eftersom de flesta it-system i branschen är standardiserade.


Affärens transaktionskostnader i form av avgifter till rådgivarna ABG och Ramberg är hemliga.


Matse handlades efter morgonens nyhet upp 44 procent på börsen till budkursen och Axfood tappade 1,2 procent.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125