Hög sysselsättningsprognos för handeln
Manpowers internationella arbetsmarknadsbarometer visar att svenska arbetsgivare planerar att öka antalet anställda under det kommande kvartalet. Handeln toppar med +23 procent.
Samtliga regioner och branscher rapporterar positiva sysselsättningsplaner och Stockholms- och Uppsalaregionen ser ut att hämta upp sig efter svackan i höstas, även om de största ökningarna sker i mellersta Sverige.
Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Trenden för handeln är är +23 procent är historiskt hög. Den har ökat med 15 procentenheter jämfört med förra kvartalet och med 22 procentenheter jämfört med för ett år sedan.
Sysselsättningstrenden för riket är +7 procent.
- Att handeln som viktig konjunkturindikator lämnar en urstark jobbprognos för inledningen på 2017 bådar gott. Vi kan i undersökningen se att trots en stor osäkerhet i omvärlden med bland annat brexit och presidentval i USA och Frankrike inleder många företag det nya året med satsningar på ökad sysselsättning och tillväxt, säger Lars Forseth , vd för Manpower group Sverige.
Positiv global trend
Undersökningen baseras på intervjuer med nära 59 000 arbetsgivare inom näringsliv och offentlig sektor i 43 länder. I Sverige har 750 intervjuer genomförts. De som tillfrågas utgör ett representativt urval bland arbetsgivare i respektive land, och de har inte hämtats från Manpowers kundregister.
Globalt rapporteras positiva jobbprognoser från 40 av 43 undersökta länder och ökningar har skett i en majoritet av länderna. Störst efterfrågan på arbetskraft globalt kommer från Taiwan och Indien följt av Japan och Ungern. De svagaste prognoserna rapporterar arbetsgivarna i Brasilien, Schweiz och Italien.
I Europa är det Ungern och Slovenien som har störst behov av arbetskraft.