23948sdkhjf

KemI: Innehållet i "luktfria" sportplagg måste visas tydligare

"Luktfria", "antibaktieriella" – så marknadsförs alltfler sportkläder och sportskor. Men baksidan är kemikalieinnehållet som i förlängningen landar i både vatten och avfall. Idag saknas ofta innehållsdeklaration och nu kräver Kemikalieinspektionen tydligare regler för användningen av biocider.
EU-länderna tolkar regler kring användningen av biocider olika och många aktörer brister i informationen om biocidbehandlade varor till konsumenterna, enligt en ny rapport från Kemikalieinspektionen. Biocider används i bland annat sportkläder och skor.

Olika tolkningar inom EU

När sju EU-länder samt Norge och Schweiz svarar på frågor om användningen och förekomsten av kemikalierna i produkterna syns tydligt skillnaderna, det framgår i en ny rapport från Kemikalieinspektionen.

Rapporten visar också att många varor som marknadsförs som till exempel ”antibakteriella” saknar information om vilka kemiska ämnen de har behandlats med.

– Gränsdragningen mellan biocidprodukter och biocidbehandlade varor är komplicerad. Att EU-länderna gör olika tolkningar är allvarligt, bland annat eftersom skillnaderna kan innebära stora ekonomiska konsekvenser för företagen. Resultatet visar att det behövs tydligare regler och bättre vägledning på detta område, säger Ulrike Frank , utredare på Kemikalieinspektionen i en kommentar.

Bristande innehållsförteckningar

Kemikalieinspektionen finner det också problematiskt att ett stort antal varor som säljs på den europeiska konsumentmarknaden, som kläder, marknadsförs som ”antibakteriella” eller ”luktfria” men samtidigt saknar information om verksamma ämnen och vilka försiktighetsåtgärder som bör tas för att skydda hälsa och miljö.

Sedan 2013 finns EU-regler om krav på att ge information om biocidbehandlingen av varor men efter att myndigheten granskat information om 66 e-handelsinköpta varor saknar fyra av fem (82 procent) information om vilka verksamma ämnen som använts.

Kan vara giftiga

Biocidprodukter verkar för att ta bort bakterier, mögelsvampar eller insekter. Men flera av dessa biocider är också giftiga för andra organismer och även för människor.

Kemikalieinspektionen ser en fara med att kemikalierna används allt mer och kommer ut i ökande mängder i avfall eller vatten, vilket kan det leda till bekymmer för miljön och indirekt för människan.

Exempelvis finns misstankar om att vissa biocider kan göra antibiotika overksamt vilket skulle göra det svårare att bota infektionssjukdomar.

Pernilla Hansson/Habit
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078