23948sdkhjf

Apotea skrotar mikroplaster

Nu slutar Apotea sälja produkter med mikroplaster, som finns till exempel i smink och schampo, skrubb- och rengöringskrämer.
-Vi har beslutat att sluta sälja produkter som innehåller mikroplast. Vi går också längre än det förslag som Kemikalieinspektionen har lämnat, säger Tove Ahlström , hållbarhetschef på Apotea och fortsätter:

– Redan nu har vi slutat sälja många produkter, men arbetet med att gå igenom hela sortimentet är omfattande och kommer att ta några månader. Det finns redan i dag fullgoda alternativ så kunderbjudandet och sortimentet påverkas inte.

Förbud kommer 2018

Mikroplaster består av små mikrokorn av plast, som följer med avloppsvattnet ner i sjöar och hav och kan leda till sämre tillväxt och hälsa hos vattenlevande djur. Kemikalieinspektionen lämnade i början av 2016 ett förslag till regeringen om förbud av mikroplaster i kosmetiska produkter som sköljs av direkt vid användandet. Förbudet är tänkt att börja gälla i Sverige från och med den 1 januari 2018.

Fullt av mikroplaster på badrumshyllan

Mikroplast finns i många hygienprodukter, exempelvis body lotion, deodoranter, hudkrämer, hårsprayer, skumbad och solskydd.

De tillsätts produkterna för att fungera som slip- och fyllnadsmedel eller för att göra kroppslotion mer trögflytande. Men det finns likvärdiga naturliga alternativ som salt, socker, korn, kärnor eller lera.

-Apoteas mål är att bli bäst i klassen på hållbarhet. Mikroplaster är ett av de områden som vi har identifierat där vi kan göra stor skillnad. Det är också en markering gentemot våra leverantörer och kommer ge dem incitament att fasa ut mikroplaster ur sina produkter, säger Pär Svärdson , vd på Apotea.

"Rädda Östersjön"

Apotea.se stödjer Världsnaturfonden WWFs arbete för att vända utvecklingen i Östersjön. Det sker genom insamling till WWFs kampanj ”Rädda Östersjön”. Att fasa ut mikroplaster ur sortimentet är en fördjupning av Apoteas hållbarhetsarbetet.

Apotea lanserade även i höstas en tjänst för att underlätta återinsamling av överblivna läkemedel.

Näringslivet driver på hållbarheten

- Det är positivt när näringslivsaktörer driver på utvecklingen inom hållbarhetsområdet genom att gå längre än vad lagen kräver, särskilt då lagen just skärpts. Apotea föregår med gott exempel i sitt arbete med att fasa ut mikroplaster, då mikroplaster har stor negativ påverkan på vattenmiljön och Östersjön, säger Mattias Rust , enhetschef för vatten på Världsnaturfonden WWF.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.059