23948sdkhjf

Bra julhandelsstart för hemmafixarkedjan

En bra start på julhandeln, konstaterar Clas Ohlsons ledning samtidigt som man presenterade siffrorna för bolagets andra kvartal. Kedjan har tagit nya steg i Tyskland med e-handel och ytterligare butiker. Men resultatet är kraftigt påverkat av negativa effekter från valutasäkringar i den norska kronan.

Clas Ohlsons försäljning under november, alltså första månaden i bolagets tredje kvartal, steg totalt med 12 procent och det var klart högre än analytikernas snittprognos på +4,5 procent.


Vd Klas Balkow betecknar månadsutvecklingen som en "riktigt bra start på julhandeln".


Clas Ohlsons rörelseresultat under det andra kvartalet (augusti-oktober) i det brutna räkenskapsåret 2016/2017 uppgick till 127 miljoner kronor.


Analytiker hade i snitt räknat med ett rörelseresultat på 134 miljoner kronor, enligt SME Direkts analytikersammanställning.


Resultatet före skatt blev 127 miljoner kronor. Förväntat var 134 miljoner kronor, enligt SME.


I jämförbara butiker och rensat för valuta var försäljningen +3 procent. Väntat var en uppgång på 2,7 procent. Försäljningen, som är känd sedan tidigare, uppgick till 1 957 miljoner kronor.


Valutasäkringarna spelade roll


Clas Ohlsons bruttomarginal nådde i det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret inte riktigt upp till förhandsförväntningarna och inte heller upp till fjolårets nivå.


"Den lägre bruttomarginalen beror på negativa effekter från valutasäkringar (NOK), bestående av såväl terminssäkringar som valutaeffekter relaterade till fördröjning i lager", skriver bolaget i delårsrapporten.


Prylkedjans bruttomarginal uppgick till 41,5 procent i det andra kvartalet som stäckte sig fram till oktober. Förväntningarna låg 1 procentenhet högre och i fjol var det 43,9 procent.


"Valutasäkringarna ger, i jämförelse med föregående år då valutautvecklingen var den omvända, en stor negativ effekt på vårt resultat. Jag vill dock förtydliga att en starkare norsk krona i grunden är mycket positivt för Clas Ohlson, då nästan 40 procent av vår försäljning sker i norska kronor", skriver Clas Ohlsons avgående vd Klas Balkow i rapporten.


Nyhetsbyrån Direkt/Dagens Handel


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079