23948sdkhjf

Mekonomen: "Vi gjorde en bra affär"

Axel Johnson AB har varit huvudägare i bilservicekedjan Mekonomen i tio år, en period då bolaget växt kraftigt. När så amerikanska LKQ närmade sig Axel Johnson uppstod en möjlighet som gynnade alla parter, vilket efter en kortare tids diskussioner ledde till en affär. Det säger Axel Johnson AB:s vd Mia Brunell Livfors till Nyhetsbyrån Direkt.
– Vi gör en bra affär och tycker att LKQ blir en bra ny huvudägare, inte minst i ljuset av den konsolidering som pågår i branschen globalt och framför allt i Europa, säger Mia Brunell Livfors .

Axel Johnson meddelade på måndagen att bolaget säljer sitt innehav om 26,5 procent av aktierna i bilservicekedjan Mekonomen till amerikanska LKQ Corporation.


Det köpande bolaget är baserat i Chicago, bildades 1998 och har sedan dess gjort i genomsnitt ungefär ett förvärv i månaden. LKQ är noterat på Nasdaq, ingår i indexet S&P 500 och har ett marknadsvärde på omkring 95 miljarder kronor. Bolaget är aktivt i Nordamerika, Kina och i flera länder i Europa.


Mekonomen handlas till kurser nära de lägsta nivåerna sedan finanskrisen. Hur ser du på tajmingen av affären?


– Man bör komma ihåg att vi varit huvudägare i tio år och har ett långt perspektiv. När LKQ approcherade hos inleddes en diskussion som slutade med en försäljning. Vi är nöjda med affären, kommenterar Mia Brunell Livfors, som också säger att förhandlingarna gick tämligen snabbt.


Axel Johnson köpte in sig i Mekonomen i juli 2006, då aktiekursen för det då O-listenoterade bolaget var omkring 80 kronor. På fredagen stängde Mekonomen till kursen 153 kronor. Som högst handlades aktien till 257:50 kronor, i maj 2011. Den senaste toppen inträffade i maj 2015, då avslut gjordes över 230 kronor.


Kände ni att ni inte kunde hjäpa Mekonomen att utvecklas vidare?


– Vi tror mycket på Mekonomen och hade säkert kunnat utveckla bolaget vidare, det handlar inte riktigt om det. Nu dök det upp en möjlighet som vi valde att agera på. Under vår tid har bolaget gått från att vara en svensk aktör till att bli en nordisk spelare. Näst steg är att bli en del av ett globalt partnerskap.


Hur mycket fick ni betalt?


– Vi är ett privat bolag och det finns ingen praxis på området om man måste berätta det. I förhandlingarna har vi kommit fram till att vi inte ska gå ut med priset, men vi är nöjda, säger vd:n vidare.


Var det några andra intressenter inblandade i diskussionerna?


– Slutsatsen är att vi gjort en affär med LKQ.


Vad Axel Johnson ska göra med pengarna vill Mia Brunell Livfors inte säga i dagsläget.


– Det vill jag inte spekulera i. Först ska vi få in pengarna på kontot, säger hon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094