23948sdkhjf

Heminredning och sport vinnare i oktober

Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser minskade med 0,2 procent mellan oktober 2015 och oktober 2016.
Det visar färska Detaljhandelsindex för oktober.

Dagligvaruhandeln minskade med 2,5 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 1,5 procent.

Den preliminära försäljningssiffran för detaljhandeln landade på cirka 62,7 miljarder kronor i oktober. Det motsvarar en minskning om 0,2 procent i löpande priser jämfört med samma period föregående år.

Ingen Allhelonahelg denna oktober

När hänsyn tagits till fördelningen av försäljningsdagarnas vikt (kalendereffekten) ökade försäljningen med 2,3 procent i löpande priser. Den negativa kalendereffekten påverkade både sällanköpsvaruhandeln och dagligvaruhandeln. Med hänsyn tagen till detta ökade försäljningen i delbranscherna med 0,2 respektive 3,9 procent.

Den svaga utvecklingen i dagligvaruhandeln under månaden bör ses mot bakgrund av att livsmedelspriserna går kräftgång samt att allhelgonaveckan inföll i oktober i fjol medan den inföll i november i år.

Sporten tar mark

Av sällanköpsvaruhandelns delbranscher uppvisade heminredning och sport starkast tillväxt. Sporthandeln har haft ett starkt försäljningsår, sannolikt på bekostnad av modehandeln som inte lyckats med den viktiga höstförsäljningen under september och oktober.

I bygghandeln blir effekterna av det minskade ROT-avdraget och införandet av amorteringskrav allt tydligare. Försäljningstrenden i branschen är nedåtgående och kommer med största sannolikhet att fortsätta på samma sätt även under november och december.

Optimistiska hushåll

Desto mer positivt är att hushållens syn på den egna ekonomin stärkts och nu är mer optimistisk än på över nio år. Det är ett viktigt besked för handeln när vi närmar oss december och röda siffror ska bytas mot svarta.

HUI lanserade nyligen sin årliga prognos över försäljningen i december. Detaljhandelns omsättning under december prognostiseras till 77,7 miljarder kronor, vilket motsvarar en ökning om 3,5 procent jämfört med föregående år. Hur mycket av detta som är julklappar kan det tvistas om. Ett sätt är att jämföra merförsäljningen i december med ett genomsnitt av försäljningen under årets övriga månader. Denna merförsäljning beräknas uppgå till cirka 16,5 miljarder, vilket är ett relativt bra mått på klapparna, maten och rean.

Siffror för dagligvaruhandeln justeras upp

I samband med att försäljningssiffrorna för oktober publiceras genomförs också en slutlig skattning av det tredje kvartalet 2016, vilket påverkar tidigare redovisade försäljningstal.

Dagligvaruhandelns försäljning justerades upp med 1,1 procentenheter och sällanköpsvaruhandelns med 0,5 procentenheter. Som HUI tidigare kommenterat har dagligvaruhandelns preliminära utveckling varit förvånande svag under de senaste månaderna och den definitiva utvecklingen ligger mer i linje med våra förväntningar.

De delbranscher vars försäljningstillväxt påverkades mest av den definitiva skattningen var klädhandeln, skohandeln samt heminredningshandeln.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094