23948sdkhjf

Förra årets ROT-glädje dämpade oktober

Försäljningen i bygg- och järnhandeln backade i oktober, visar färska siffror.


– Det blev som vi misstänkte. Vi klarade inte av att möta de enorma försäljningssiffrorna från oktober förra året, säger Ulf S. Gustafsson , vd för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna.

Försäljningen i byggmaterialhandeln vände nedåt under förra månaden. Tillväxten backade med 2,6 procent mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, visar Bygg- och järnindex.

Oktober i år innehöll dock en vardag mindre samt en helgdag mer än motsvarande månad föregående år, vilket påverkade proffshandlarnas försäljning negativt.

Och Ulf S. Gustafsson tror att det kommer att bli värre innan det kan bli bättre:

– Förra årets sista kvartal handlade till stora delar om att man skulle hinna genomföra sina ROT-jobb före årsskiftet då ju avdraget sänktes från 50 till 30 procent av arbetskostnaden. Vi har ju också under året sett hur det sänkta avdraget inverkat negativt på antalet ROT-ansökningar från både konsumenter och företag och hur beloppen minskat betydligt.

Hittills i år (januari-oktober) har byggmaterialhandelns försäljning ökat med 5,3 procent
– Jag tycker att det är märkligt att regeringen fortsätter att se ROT som ett näringspolitiskt incitament när det gör svarta jobb vita och redan vid 10 000 nya jobb (enligt Konjunkturinstitutet) är självfinansierande, säger Ulf S. Gustafsson och fortsätter:

– Över 2 000 företag har försvunnit från ROT-systemet i en tid då man strävar efter att göra Sverige till det land som har lägst arbetslöshet i EU. Det är också vår uppfattning att det framförallt är de mindre jobben som nu försvunnit. En anmärkningsvärd konsekvens.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078