Växtplast minskar Coca Colas utsläpp
De har funnits på butikshyllorna i 6 år nu - Coca-Colas så kallade Plantbottles, pet-flaskor som består av 30 procent växtbaserad polyester och 70 procent konventionellt tillverkad polyester. Men målen är mycket högre satta.
Han berättar att konventionellt framställda pet-flaskor består av två olika komponenter i proportionen 30-70. Efter mycket forskning lyckades man hitta en växtbaserad plast som exakt överensstämde med den ena komponenten.
I dag är 60 procent av Coca-Colas pet-flaskor plantbottles, något som gör dryckesjätten till världens största inköpare av bioplast.
Det är ansenliga volymer - 44 miljarder flaskor säljs årligen i 43 länder.
På sikt är det tänkt att alla pet-flaskor ska vara framställda efter den nya metoden, och företaget lägger också stora forskningsresurser på att öka halten bioplast. Helst vill man ersätta båda komponenterna med bioplast.
Den växtbaserade plasten är framställd av brasilianskt sockerrör och av indisk molass. Molassen är en restprodukt av sockertillverkningen, och de brasilianska sockerrören lär inte konkurrera med annan lokal matproduktion.
– Vi har noga utrett detta och inte mött invändningar från exempelvis NGO:s, säger han.
Coca-Cola har lagt stora resurser på utvecklingen av tekniken, men ändå bjuder de gärna på sina resultat:
– Det finns ingen anledning att uppfinna hjulet flera gånger - vi ingår gärna partnerskap med exempelvis dagligvarukedjor över hela världen som får tillgång till tekniken och på så vis får hjälp i sitt eget hållbarhetsarbete.
I dagsläget finns det inga samarbeten med svenska kedjor, men samtal pågår och han bedömer intresset som stort.