23948sdkhjf

Digitala plånböcker fick skjuts av indiskt sedelstopp

En sidoeffektt av det plötsliga indiska stoppet för vissa sedelvalörer, har gett en skjuts åt alternativa betalningssätt.
Som ett led i att bekämpa korruption och terrorism drog Indiens regering tidigare i november plötsligt in sedlarna 500 och 1 000 rupie, de högsta sedelvalörerna. Tillsammans stod de för cirka 85 procent av den totala sedelmängden.

Indiens ekonomi vilar mycket på kontanter, speciellt hos småföretagare, De har drabbats hårt. Medierna har rapporterat flitigt om timslånga köer till banker och till bankomatbussar, om människor som fick svårt att handla och rickshawförare som plötsligt stått utan möjlighet att göra affärer.

Nya betalsätt

Kortbetalningarna har fungerat, samtidigt som investeringar och betalströmmar sökt sig nya vägar.

Svt nyheter har bland annat rapporterar om att takeaway-restauranger och taxifärder som sköter beställningar och betalning via appar, har ökat tiofalt.

Försäljningen av dyra klockor och guld har gått upp.

– Juvelerare som hade stängt för dagen den 8 november var tvungna att öppna igen inom några timmar och sålde guld fram till klockan fyra på natten. Kunderna köade med påsar fulla med pengar. Vissa juvelerare var tvungna att ringa polisen för att organisera folkmassorna, säger Chirag Thakkar , chef på guldgrossisten Ahmedabad, till Bloombergs och citerad av Dagens industri.

Fler digitala plånböcker

Nikkei och VA Finans skriver om en rejäl ökning av alternativa betalningsmetoder, som digitala plånböcker. Flera aktörer, bland dem Paytm där kinesiska Alibaba är storägare, vittnar om en ökad användningsgrad.

– Det visar en tydlig trend där människor antar nya sätta att göra kontantlösa transaktioner, sade Sunil Kulkarni , vice vd på Oxigen Services till Nikkei.

Paytm uppger sig ha fått fem miljoner nya användare medan mindre aktörer som Oxigen services säger att det dagliga genomsnittliga antalet användare har ökat med 167 procent sedan förbudet.

De stoppade sedlarna går att växla in på postkontor och banker. Men flera hundra miljoner människor, de flesta på landsbygden, saknar bankkonton, skriver samtidigt Dagens nyheter.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.088