23948sdkhjf

Black friday - både fest och pina

I år planerar var tredje handlare inom sällanköpsvaruhandeln att göra något speciellt Black friday. Lagom inför shoppingdagen har Svensk handel kommit med en rapport. "Köpfest för kunden men pina för handeln" sammanfattar organisationen.
"Black Friday innebär en rejäl skjuts för försäljningen under Black Friday-helgen men medför samtidigt att butikerna är tomma två veckor före och två veckor efter själva Black Fridayhelgen” säger en anonym vd i elektronikhandeln i Svensk handels färska rapport.

Black friday infaller dagen efter högtiden Thanksgiving i USA, det vill säga den fjärde fredagen november. Och den i grunden amerikanska shoppingdagens betydelse för den svenska handeln fortsätter att öka. I Sverige uppmärksammas dagen nästintill enbart av sällanköpsvaruhandeln.

Det som framför allt lockar kunderna till butiken är rabatterna, visar Svensk handels sammanställning.

– Black Friday bidrar till en ökad försäljning under själva helgen men riskerar på sikt att urholka lönsamheten för många handlare. Handeln har väckt ett rea-monster som alltid vill handla till rea, säger Jonas Arnberg , chefsekonom på Svensk Handel.

Redan förra året handlade lite mer än var femte svensk reavaror på Black friday. I genomsnitt shoppades det för 1 576 kronor per person, till ett totalt värde på 2,3 miljarder kronor. Det visar siffror från Postnords e-barometer.

I USA har fenomenet Black Friday varit populärt länge. Men där går utvecklingen åt andra hållet och intresset har snarare svalnat. Huvudförklaringen är att fler butiker startar sina reor tidigare och att fler kunder handlar på nätet.

– Att en allt större andel av försäljningen blir kampanjdriven är något som handeln måste förhålla sig till. Många företag kommer att lyckas forma strategier utifrån detta, men för många mindre handlare är detta en tuff utveckling, säger Jonas Arnberg.

BLACK FRIDAY-Fakta

Dagen efter högtiden Thanksgiving i USA, det vill säga den fjärde fredagen i november.

Thanksgiving-helgen: tidsperioden mellan fjärde torsdagen i november och fjärde söndagen i november.

Black friday-helgen: tidsperioden mellan fjärde fredagen i november och fjärde söndagen i november.

Cyber monday: dagen efter Thanksgiving-helgen.

Källa: rapporten Black Friday, Svensk Handel

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079