Så jobbar Willys mot matsvinnet
Willys, Hemköp, Axfood snabbgross och Dagab jobbar för att minska matsvinnet. Axfoods olika företag samarbetar med Svenska kyrkan, Frälsningsarmén, Stadsmissionen, Röda korset och andra hjälporganisationer. Resultatet: 250 ton mat som, per år, går till välgörenhet istället för i soporna.
Längst har Willys kommit. Ett 40-tal enskilda butiker har fram till i dag knutit olika former av samarbeten med lokala hjälporganisationer. Kedjans mål att halvera matsvinnen inom fem år. Som ett andra steg har Willys under hösten startat ett pilotprojekt i sju butiker där man sänkt priset på fula frukter och dagsfärskt bröd innan stängningsdags.
Även Hemköp, Axfood Snabbgross och Dagab skänker mat.
Nya Matmissionen i Veddesta utanför Stockholm är ett exempel. Sedan butiken, som tillkommit på initiativ av Axfood och Stockholms Stadsmission, öppnade i slutet av september har cirka 25 ton mat sålts till en tredjedel av ordinarie pris till människor i ekonomiskt utsatthet och där butiken på kort tid nått över 2 000 medlemmar.
Den 19-27 november är av EU utlyst till The european week for waste reduction, där fokus sätts på bland annat matsvinn.
I Sverige slängs det 600 000 ton mat om året i onödan. Den största delen av matsvinnet uppstår i hemmet, men även inom industrin och livsmedelskedjorna slängs mycket mat – för att bäst-före-datum närmar sig eller för att det finns någon skönhetsfläck på varan. Mat som fortfarande går utmärkt att äta.