23948sdkhjf

Så jobbar Willys mot matsvinnet

Willys, Hemköp, Axfood snabbgross och Dagab jobbar för att minska matsvinnet. Axfoods olika företag samarbetar med Svenska kyrkan, Frälsningsarmén, Stadsmissionen, Röda korset och andra hjälporganisationer. Resultatet: 250 ton mat som, per år, går till välgörenhet istället för i soporna.
– Axfood jobbar brett med att minska matsvinnet genom bättre beställningsrutiner, utförsäljningar och genom att skänka bort mat. Men vi driver också frågan om att det behövs en nationell strategi med målet att halvera matsvinnet totalt i Sverige till 2030, säger Åsa Domeij , Axfoods hållbarhetschef .

Längst har Willys kommit. Ett 40-tal enskilda butiker har fram till i dag knutit olika former av samarbeten med lokala hjälporganisationer. Kedjans mål att halvera matsvinnen inom fem år. Som ett andra steg har Willys under hösten startat ett pilotprojekt i sju butiker där man sänkt priset på fula frukter och dagsfärskt bröd innan stängningsdags.

Även Hemköp, Axfood Snabbgross och Dagab skänker mat.

Nya Matmissionen i Veddesta utanför Stockholm är ett exempel. Sedan butiken, som tillkommit på initiativ av Axfood och Stockholms Stadsmission, öppnade i slutet av september har cirka 25 ton mat sålts till en tredjedel av ordinarie pris till människor i ekonomiskt utsatthet och där butiken på kort tid nått över 2 000 medlemmar.

Den 19-27 november är av EU utlyst till The european week for waste reduction, där fokus sätts på bland annat matsvinn.

I Sverige slängs det 600 000 ton mat om året i onödan. Den största delen av matsvinnet uppstår i hemmet, men även inom industrin och livsmedelskedjorna slängs mycket mat – för att bäst-före-datum närmar sig eller för att det finns någon skönhetsfläck på varan. Mat som fortfarande går utmärkt att äta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078