23948sdkhjf

Hållbart för lcas ledning

Ett FN-prisat Uppsalaprojekt och fortsatt ökat eko-sälj, är några av huvudpunkterna i Icas färska hållbarhetsrapport.
– Det mesta av det vi gör inom hållbarhetsområdet handlar om långsiktiga satsningar och kontinuerliga förbättringar. Men därutöver drar vi oss heller inte för att prova nya, ibland okonventionella grepp. Till dessa hör utan tvekan projektet Klimaträtt, säger vd Per Strömberg .

Pilotprojektet Klimaträtt hjälpte och inspirerade boende i flerfamiljshuset Frodeparken i Uppsaka att minska sin klimatpåverkan genom praktiska vardagsverktyg. Med hjälp av en app, som omräknade testdeltagarnas olika inköp till koldioxidutsläpp, fick de möjlighet att mäta och minska sin klimatpåverkan inom boende, mat, transport och övrig konsumtion, konstaterar rapporten.

FN:s prisat projekt

Projektet bidrog till att deltagarna minskade sitt klimatavtryck med 31 procent. Om alla svenskar skulle uppnå lika stora utsläppsminskningar så skulle det motsvara hälften av Sveriges mål för minskade utsläpp till 2020. Återkoppling, inspiration och kunskap hjälpte deltagarna att ta steget att ändra sina vanor.

I september meddelade FN att Klimaträtt kommer att tilldelas pris som ett av de mest innovativa och skalbara exemplen på vad företag gör för att skapa digitala lösningar för en minskad klimatpåverkan.

Mer eko-sälj

Rapporten visar att försäljningen av ekologiska varor fortsatte att öka även under det tredje kvartalet.

Sammantaget ökade försäljningen av ekologiska varor i Ica Sveriges centrala sortiment under kvartalet med 16 procent jämfört med motsvarande period föregående år. För rullande 12 månader uppgår ökningen till 19 procent.

Tusentals kilo frukt har återvunnits

Ica Sverige har tillsammans med Helsingborgbaserade företaget Rescued fruits tagit tillvara på 10 000 kilo frukt, som annars skulle ha slängts från Icas lager. Den överblivna frukten har istället blivit fruktdryck och marmelad under Icas eget varumärke.

Hållbarhet – en ledningsfråga

Icagruppens styrelse inrättar nu ett hållbarhetsutskott.

Och för att ytterligare stärka hållbarhetsarbetet blir Kerstin Lindvall direktör för corporate responsibility och går in i Icagruppens koncernledning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078