Knalleföretag demokratiserar modet
Vid väg 157 mellan Ulricehamn och Tranemo, alldeles i utkanten av Gällstad, ligger en anspråkslös tegelbyggnad - huvudkontoret för den snabbt expanderande lågprismodekedjan Lager 157. I september öppnade kedjans första citybutik på Sergelgatan i Stockholm.
− Butiksöppningen i Stockholm är den största händelsen sedan företaget startade, säger marknadschef Jonas Ivarsson.
Innan dess hade bolaget bara öppnat butiker i externa lägen och främst på mindre orter. I slutet på september öppnades den 24:e i Arninge i Täby utanför Stockholm och citybutiken med adress Sergelgatan 8.
Citybutiken är på cirka 1000 kvadrat, ungefär hälften mot de övriga butikerna.
Stefan Palm öppnade sin första Lager 157-butik i Gällstad 1999, med ett för den tiden nytt koncept:
Basmodevaror till lågpris för hela familjen, exponerade luftigt och elegant i en fräsch butikslokal. Den inredningsstil som etablerades då håller än; diskar av ek vuxen i Gällstad, betong från Gällstad, stål och vita väggar.
En stor kontrast mot de många sunkiga lågprisvaruhus som fanns på den tiden med en blandning av kläder, prylar och livsmedel.
Företaget startade med en vision att demokratisera modevärlden att alla familjer skulle ha råd med bra basmode så att inga ungar ska behöva bli utanför på skolgården för att de har fel kläder.
Ursprunget i Gällstad på den västgötska bondvischan är ett arv som vårdas. Butikerna ska spegla Knallebygdens kvaliteter – företagsamheten, omsorgen om detaljer och det vänliga bemötandet.
Jonas Ivarsson berättar engagerat om företagets utveckling. Själv är han bondson från Gällstad och började sin bana i företaget med extrajobb redan under skoltiden.
Under de år han överblickar har mycket hänt, men tillväxten görs på knallevis – med fötterna på jorden.
Tillväxten ligger på 30-40 procent årligen. Visst har man öppnat butiker i tämligen rask takt, men även befintliga butiker presterar bättre för varje år.
− Vi vill inte växa genom förvärv, utan öppnar butiker i den takt vi mäktar med, framhåller han.
−
Logistik och lagerhållning måste fungera. Det gamla lagret,ett före detta mejerilager bakom Gällstadbutiken, har tjänat ut, och nu byggs ett nytt vid Rönnåsen nära Ulricehamn.
Även kulturen måste hållas vid liv. Inför varje ny butiksöppning läggs stor omsorg ner på rekrytering och uppbackning av nya medarbetare.
E-handel är en självklar del av verksamheten. Den står i dag för omkring en tiondel av omsättningen, och är enligt uppgift lönsam i sig. Men den är också ett bra sätt att göra Lager 157 känt på platser där kedjan inte har någon butik i dag.
− Men fysiska butiker är förstås motorn – när vi öppnat på en ny ort går e-handeln i det området upp rejält, säger han.
Hållbarhetstankar genomsyrar företaget. Man arbetar med ett basmode som ska hålla både kvalitets- och stilmässigt under många säsonger, man har långa goda relationer till de fabriker man samarbetar med, är noga med att alla lagar följs och att tillverkningen ska vara så skonsam som möjligt mot miljön.
Däremot jobbar man inte med insamling av uttjänta kläder.
− Vi har funderat en del kring detta. Även om vi växer är vi en liten spelare, och att ställa ut insamlingsbehållare i våra butiker skulle nog varken göra till eller från. Om det ska gå att få till en cirkulär textilhantering så behöver insamlingen ske i större skala. Industri och handel kan nog inte sköta det helt på egen hand, också myndigheter och renhållningsföretag måste vara med och bygga en infrastruktur kring textilåtervinning, säger han.
Skolan är det hjärteämne som företaget lägger sin kraft på. De har startat en sajt skolanarviktig.com där lärare, föräldrar, elever och alla som har ett engagemang för skolan under hösten 2016 kan lämna förslag på hur skolan ska kunna förbättras. Förslagen ska framföras till skolminister Gustav Fridolin och den skola som lämnar det bästa förslaget vinner en skoltröja till varje elev.
– Idén har vuxit fram eftersom vår främsta målgrupp är barnfamiljer, och eftersom vi har uppfattat att många av våra kunder är både oroade och bekymrade över utvecklingen i skolorna, säger Jonas Ivarsson.