23948sdkhjf

Axfoods vd: "Ser lite ljusare ut"

Axfoods vd Anders Strålman beskriver utvecklingen på dagligvarumarknaden som något bättre i slutet av det tredje kvartalet, jämfört med den svaga nivån i början av kvartalet.

Förbättringen har även märkts av i början av det fjärde kvartalet.


– Det ser lite ljusare ut nu än vad det gjorde i juli. Alla i branschen fick hicka i juli och undrade vad som hade hänt, säger Anders Strålman till Nyhetsbyrån Direkt.


Vidare uppger han att Axfoods precisering av resultatprognosen för helåret ska ses som en höjning.


– Detta är en höjning av vinstprognosen. Vi kan inte ha den här konservativa prognosen som vi gjorde i början av året, säger han.


Rörelseresultatet väntas nu hamna kring 1 900 miljoner kronor 2016, en precisering av tidigare prognos, som var att rörelseresultatet 2016 skulle överträffa 2015 års utfall på 1 760 miljoner kronor.


Den nya prognosen är dock snäppet under analytikernas snittförväntningar på 2016, som inför rapporten låg på ett rörelseresultat på 1.962 miljoner kronor, enligt SME Direkt.


Kommer analytikerna att bli besvikna?


– Nej, det tror jag inte, säger han.


För det tredje kvartalet visade Axfood en rörelsemarginal på 5,5 procent för koncernen, vilket var något bättre än konsensus på 5,3 procent inför rapporten.


Anders Strålman påpekar emellertid att årets fjärde kvartal väntas bära en "säsongsmässigt normalt" lägre lönsamhet.


– Tredje kvartalet har alltid varit vårt bästa kvartal. I det som vi går in i nu, det fjärde kvartalet, brukar bruttovinsten bli lite sämre. Alla vill vinna julhandeln, säger Anders Strålman.


Willys, som under det andra kvartalet bidrog till oro med sin negativa jämförbara försäljningsutveckling, visade under det tredje kvartalet en jämförbar försäljningsökning på 0,3 procent.


– Jämförbar försäljning i Willys har nu kommit tillbaka till plus, men det finns alltid mer att göra, kommenterar Anders Strålman.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078