23948sdkhjf

Dålig höststart för modehandeln

Både kläd- och skohandeln visar rejäla minustal i försäljningen för första höstmånaden. – Det blev en dålig start på hösten för klädhandeln och en usel början för skohandeln, konstaterar Mikael Sandström, branschordförande för Svensk Handel Stil.


Försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 8,2 procent i september jämfört med samma månad förra året.

Skobutiken backade än mer: skoförsäljningen minskade med 17,9 procent.

Det visar Stilindex från Svensk Handel Stil.

– Sommaren som aldrig tog slut är givetvis den största anledningen i kombination med en stark jämförelsemånad om drygt 6 procent för kläder och knappt 8 procent för skor, säger Mikael Sandström och fortsätter:

– Behovshandeln, som är en ännu starkare parameter för skoförsäljningen än för klädförsäljningen, har haft svårt att komma igång.

Hittills i år, januari-september, har försäljningen av kläder ökat med 0,5 procent. Under samma period har skoförsäljningen minskat med 1,4 procent. Mikael Sandström är oroad över denna långsiktiga trenden.

– Priserna i branschen har stigit med knappt 4 procent under 2016 vilket gör att volymen gått ner med cirka 3,5 procent för kläder respektive nästan 5,5 procent för skohandeln. Tyvärr är modebranschen en av de stora förlorarna i detaljhandelslandskapet, säger Mikael Sandström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063