Den fysiska platsens betydelse
Dagens Handel är på plats på det pågående seminariet Sweden urban arena, en ny mötesplats för intressenter inom cityhandel och handelsplatser. En av talarna är kontroversiella Alexander Bard: – Internet slår ut staden, är hans spaning.
Syftet med heldagen är att sammanföra fastighetsägare, kommuner, detaljhandel, centrumutvecklare och stadsplanerare för att främja utvecklingen av morgondagens mötes- och handelsplatser: levande, attraktiva och väl integrerade i ett samhälle där människor bor och verkar.
” Internet slår ut staden”
Första talare ut är Alexander Bard som talar om människans utveckling. Hans tes är att människan fortfarande genetiskt sett är nomad, där skriftspråket givit människan möjlighet att bli bofast.
Sedan blir staden platsen där människor samlas och utvecklar en samsyn kring viktiga frågor.
När tryckpressen kom blev det en informationsexplosion, säger Alexander Bard, munkarna som präntat för hand var ur den aspekten omsprungna av tiden:
– Samma sak kommer att hända med butikerna och handelsplatserna. Internet slår ut staden, enligt Alexander Bard.
” Sociologi viktare än teknik”
Han fortsätter sitt resonemang kring staden, som i sin moderna form föds 1789 i Paris där en ny klass av människor skapar tidningar och uppslagsverk.
– Människor fick makt och kände frustration över att sakna inflytande, säger Alexander Bard i sitt anförande.
Han menar att den som har den gamla makten, inte ser vad som håller på att ske.
– Kungamakten och aristokratin förstår inte vad Paris borgare var på väg att göra.
Men vad händer nu? Är det fysiska mötet fortfarande överlägset? Nej, staden är sekundär för ungdomar, det är internet som är världen, menar Alexander Bard.
Det är på nätet som det originella finns. De unga som utgör eliten är nomader, och de är online. Hackathon körs i skogen i Tiveden, man kan bo på fyra ställen samtidigt och man går inte till köpcentrum.
"Titta mer på sociologi än teknik" uppmanar Alexander Bard.