23948sdkhjf

Returlådan mest klimatsmart

En ny livscykelanalys från Svenska retursystem visar dagligvarubranschen genom att använda returlådor minskar sina CO2-utsläpp med 100 ton – varje dag.
Hälften av Sveriges färskvaruleveranser till dagligvaruhandeln går via Svenska retursystem där återanvändningsbara pallar och lådor ersätter engångsemballage.

Plastlådorna kommer till butiken fyllda med varor, personalen tömmer dem och efter rengöring går lådorna sedan tillbaka in i systemet.

En färsk livscykelanalys visar att dagligvarubranschen genom att använda sådana returlådor (se bilden) istället för nya lådor av wellpapp minskar sina CO2e-utsläpp med 74 procent.

Varje dag hanteras 500 000 returlådor i retursystemet.

– Det innebär att våra kunder i dagligvarubranschen bidrar till en daglig reducering av CO2e-utsläppen med 102 ton, jämfört med om de använt wellpapplådor. Det är lika mycket som vad 208 tunga lastbilar varje dag släpper ut på sträckan Stockholm-Malmö, säger Anna Elgh , VD för Svenska retursystem.

Uttjänta lådor blir nya

Sedan den förra livscykelanalysen gjordes 2010 har returlådans koldioxidavtryck minskat med 53 procent per användningsrutt. En anledning till den drastiska minskningen är att uttjänta returlådor som inte längre går att laga mals ner och återanvänds vid tillverkning av nya lådor.

– Utöver den nya återvinningsprocessen för lådorna jobbar vi även med att minska utsläppen av växthusgaser genom att köra allt fler turer på järnväg. Dessutom ställer vi krav på våra transportörer att öka andelen alternativt bränsle och använda sig av ”Fleet management system” som sporrar till sparsam körning, säger Anna Elgh.

Ambitiösa klimatmål

Svenska Retursystem har uppdraget från branschen att effektivisera och miljöanpassa varuflödena.

– Returlådan är miljömässigt ett bättre och klimatsmartare alternativ. Den är dessutom hygienisk, enkel att hantera och håller sin form. Lådan fungerar även väl i vårt automatiska robotplock, säger Jennie Montell som är hållbarhetschef på Total produce nordic, kund hos Svenska retursystem.

Mer om livscykelanalysen
Livscykelanalysen för Svenska retursystems lådmodell ”hellåda” färdigställdes 29 augusti 2016. Den genomfördes av mastersstudenter från civilingenjörsprogrammet energi-miljö-management vid Linköpings universitet, och har reviderats och verifierats av Sveriges tekniska forskningsinstitut.
Vid jämförelsen med motsvarande wellpapplåda har uppgifter hämtats från Livsmedelsverkets senaste mätning från 2011: Klimatpåverkan och energianvändning från livsmedelsförpackningar. Försiktighetsprincipen har vidtagits och det bästa resultatet för wellpapplådan har valts ut i jämförelsen med returlådan.

FAKTA Svenska retursystem

Den svenska dagligvarubranschen var genom DLF, Dagligvaruleverantörers förbund och Svensk dagligvaruhandel, först i världen med att starta ett gemensamt retursystem baserat på returlådor och returpallar. Företaget Svenska retursystem AB bildades för att driva och utveckla systemet på uppdrag av de båda ägarna.

I Svenska retursystems ansvar ingår att administrera, driva och utveckla dagligvarubranschens retursystem, så att det stegvis blir allt effektivare och ännu enklare att använda. Grundidén med systemet är att branschens distribution ska ske i returenheter i stället för i engångsemballage, exempelvis kartonger i wellpapp. Alla aktörer i branschen – leverantörer/producenter, grossister och handlare – har under årens lopp samverkat för att utveckla ett miljövänligt och kostnadseffektivt system.

Leverantörer och grossister ansluter sig till systemet genom att teckna avtal med Svenska retursystem.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063