23948sdkhjf

MQ-vd: "Resultatet inte som önskat"

MQ:s resultat har inte utvecklats på det sätt bolagsledningen önskat under det på torsdagen avrapporterade räkenskapsåret. Det konstaterar MQ:s vd Christina Ståhl i bokslutsrapporten för 2015/2016.

Resultatutvecklingen "beror på den svaga utvecklingen av bruttomarginalen till följd av ett högre varutryck i kombination med en utmanande dollarkurs", skriver hon vidare.


För helåret sjönk bruttomarginalen från 55,8 till 54 procent. Rörelseresultatet gick från 158 till 121 miljoner kronor.


"Samtidigt har vi tagit flera viktiga steg i rätt riktning för att utveckla bolaget. /…/ Modekedjan Joy har förvärvats och nedläggningen av den norska verksamheten har inletts. Stora viktiga beslut som bygger koncernen inför framtiden", skriver MQ:s vd.


För det fjärde kvartalet redovisas en bruttomarginal på 49,9 procent, ned från 53,3 procent motsvarande kvartal året innan. Här pekar MQ på att övriga externa kostnader och personalkostnader uppgick till 206 miljoner kronor, en ökning med 32 miljoner. Kostnaderna i kedjan Joys, som ingår i räkenskaperna från och med maj, låg på 38 miljoner kronor. Kedjan MQ:s kostnadsmassa minskar därmed i perioden jämfört med föregående år, enligt rapporten.


Av rapporten framgår vidare att värdet av varulagret uppgick till 341 miljoner kronor, upp från 286 miljoner. Den högre nivån på varulagret kommer från nya MQ-butiker samt att varulagret ökar med 38 miljoner från Joy.


"Totalt sett bedöms sammansättningen av varulagret vara på en tillfredställande nivå", skriver MQ efter ett kvartalet där den jämförbara försäljningen sjönk med 0,7 procent, något bättre än marknadens genomsnitt på -1,6 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063