23948sdkhjf

Butiksjätte på väg mot konkurs

Att inte investera i kundnöjdhet står den 130 år gamla butikskedjan dyrt. Nu hotas en av USA:s butiksjättar av konkurs.


Ännu för ett tiotal år sedan var butikskedjan Sears störst i USA. Men nu står olaget står på randen till konkurs.

Sears grundades 1886 som ett postorderbolag. 1925 började man öppna fysiska butiker. I slutet av 1980-talet var Sears den största återförsäljaren i USA. 2005 köptes Sears av Kmart och döpte om sig själv till Sears Holding.
Blöder

Amerikanska medier som 24/7 Wall Street, Marketwatch och Business Insider skriver om den tidigare så framgångsrika varuhuskedjan som sedan ett par år blöder pengar

Sears Holding, som är moderbolag även till Kmart har man förlorat 4 miljarder dollar under de senaste tre åren,och bara det senaste kvartalet uppgick förlusten till 900 dollar, enligt 24/7 Wall Street .

Sears är hårt skuldsatt. Kreditinstitutet Fitch Ratings gick nyligen ut och berättade att Sears Holding kan gå i konkurs inom inom två år om inte externt kapital tillförs. De närmaste åren förfaller obligationer och lån till ett värde av 2,8 miljarder dollar.
En stor majoritet av investerarna tror att aktien kommer att fortsätta falla, trots att den är ned över 40 procent för året.

Försäljningen har fallit i flera år och sedan 2008 har Sears stängt hälften av sina butiker. Men det finns fortfarande 781 Sears-enheter och 981 K-mart som tillsammans har 178,000 anställda.

Hur kunde det gå så illa?
Enligt analytiker beror raset på att Sears inte har brytt sig tillräckligt mycket om kunderna. Därför har man inte heller gjort tillräckliga investeringar i sina butiker och inte heller i sortiment. Kundernas upplevelse har inte varit i fokus. Vd Eddie Lampert anklagas för att bara bry sig om aktieägarna, något som fått katastrofala följder.

Enligt Business Insider har Sears vd konsekvent gynnat aktieägarna genom återköp av aktier och rediga utdelningar i stället för att göra nödvändiga investeringar i digitalisering och kunskapslyft hos personalen.

Därför har försäljningen halverats på några år - och Sears ledning skyller på globalisering, förändrade konsumtionsmönster, varma vintrar och e-handel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078