23948sdkhjf

Storbråk i Sandviken

Handlare kräver skadestånd efter att ha tappat omsättning på grund av kommunens bristande information och okänsliga handhavande av centrumombyggnad. Kommunen vägrar betala och kryper bakom försäkringsbolaget.
Det har varit en följetong, som Arbetarbladet återkommit till flera gånger.

Fyra företag har begärt skadestånd från Sandvikens kommun för att ombyggnaden av centrum skadat deras försäljning.
Tre har fått nej. Den fjärde har gått i konkurs.
– När det var som värst gick det inte ens att parkera en cykel här utanför, säger Stig Engman, till Arbetsrbladet. Hans frus företag Nan’s thai o top får inget skadestånd.

Stig och Nanthiya Engström skickade in sitt skadeståndskrav till Sandvikens kommun för nära ett år sedan. Nyligen kom svaret - deras krav avvisas .


Tillsammans med flera andra handlare, Centrumlivs, Trivsamt och Gamla konditoriet, har de krävt ersättning för att de förlorat pengar under ombyggnaderna i centrum.


– När vi kom en morgon så hade de rivit upp asfalten. När det var som värst under förra hösten kunde man bara ta sig till hit till fots, säger Stig Engström.



Det var ett stort problem för butiken, eftersom många kunder köper tunga varor, som säckar med ris, och drygt hälften av butikens kunder med bil.

– De släppte avspärrningarna på en fredag. Första måndagen hade vi normal försäljning, så det är ingen tvekan om vad nedgången berodde på. Vi är beroende av biltrafiken, har det inte varit genomfart här hade vi slagit igen efter ett år. Vi har funnits i 12 år nu, säger Stig Engström.


Kommunens försäkringsbolag Länsförsäkringar har fattat beslutet. Länsförsäkringar motiverar beslutet med att de ”anser inte att det finns något rättslig grund för ett sådant krav mot Sandviken kommun”.


Kommunen vill inte kommentera handlarnas skadeståndskrav, utan hänvisar till försäkringsbolaget


Tidigare i höst skrev Arbetarbladet om Gamla Konditoriet i Sandviken som gått i konkurs på grund av ombyggnadsarbetena. Ägarna Camilla Strand och Lotta Nodin berättade då att grävningarna utanför fiket påverkade försäljningen negativt och att de gått med tung förlust under byggtiden.


– Vi hade klarat det om det inte vore för ombyggnationerna. Men tyvärr gick det inte längre, säger Camilla Strand, delägare till tidningen.


Hon berättar att företagets intäkter halverats den här sommaren jämfört med en vanlig sommar.



– I mitten på sommaren kände vi att vi inte skulle klara det här. Sedan har vi kämpat på ändå. Man fortsätter ju in i det sista men det har varit väldigt tufft.



Samma dag som fiket försattes i konkurs låste Camilla Strand och Lotta Nodin dörrarna till Gamla Konditoriet. Nu hoppas Camilla Strand att någon ska köpa företaget av konkursförvaltaren.

– Jag hoppas att det är någon som köper det nu så att det inte blir tomma lokaler som står och ekar i centrum. Då kommer det att bli en spökstad.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078