23948sdkhjf

Indiska säljvänder

När många modebolag bokstavligen svettats i sensommarvärmen kan Indiska för första gången på länge glädjas åt försäljningsökningar i jämförbara butiker. Det här kan vara tecknet på att den vändning som kedjan behöver för att komma på rätt köl nu har fått momentum.
Indiska har brottats med vikande försäljning och lönsamhetsproblem sedan hösten 2014. Sedan i januari är den anrika kedjan under företagsrekonstruktion.

Nu ser det ut att så smått börjat vända. I september ökade försäljningen med fem procent i jämförbara butiker.

– Det är ju ett rejält trendbrott för Indiska; första gången vi ser en ökning i jämförbara butiker sedan januari förra året, säger säger David Rönnberg, ny vd sedan årsskiftet, och fortsätter:

– Förra året hade vi två månaders sommarrea, idag bara en. Så när vi gick in i september hade vi ”rena” butiker med fräscht sortiment.

Nyheter i sortimentet

Kedjan har tagit in nya medarbetare på design och inköp, bland annat från H&M och Gant. Men de stora sortimentsförändringarna kommer att synas först i slutet av året. Först har man börjat med att säkerställa sortimentet av storsäljarna och gjort mindre uppdateringar på dem.

– Det har synts direkt i ökad försäljning. Vi har också nu under året arbetat mycket med att göra butikerna luftigare, ha mer ljusinsläpp och presenterat topp produkterna tydligt, säger David Rönnberg.

Stängda butiker

Förändringsarbetet har varit omfattande för att vända kedjan. De mest synliga, och också för medarbetare kännbara, är att kedjan stängt igen flera butiker.

– Sedan årsskiftet har vi stängt och sålt 15-talet butiker men också öppnat några nya, säger David Rönnberg.

Totalt cirka 120 personer har sagts upp, både på huvudkontoret och i butik.

Idag har kedjan 91 butiker Sverige, Norge och Finland.

Ökad e-försäljning

En av David Rönnbergs första uppgifter var att växla upp Indiskas e-handelserbjudande. I augusti lanserades en ny mobilanpassad plattform. Septembers säljökning via nätbutiken i Norden är upp över 100 procent, om än från låga tal.

– Nu omsätter den som en av våra största butiker, säger David Rönnberg och fortsätter:

– Indiskas e-handel uppgår nu till över fem procent av vår omsättning. När jag kom in, i början av året, var den två procent.

Friska pengar in

Rekonstruktionen väntas bli förlängd och tanken är att den ska vara avslutad i januari nästa år.

Kedjan har också tillförts nytt kapital, där summan dock inte kommunicerats externt. Det är Indiskas ledning som tillsammans med investmentbolaget Fidelio Capital har lånat in pengar i bolaget. Lånet kan konverteras till en ägarandel under nästa år när företagsrekonstruktionen är genomförd.

I sådant fall kommer grundarfamiljen att ha en tredjedel av ägandet och Fidelio med ledningsgruppen 70 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079