23948sdkhjf

Spretig utveckling för hushållskonsumtionen

Hushållens konsumtion stannade av under det andra kvartalet och var oförändrad jämfört med kvartalet innan. Utgifter för sjukvård och restaurangbesök ökade samtidigt som stora utgiftsposter som transportutgifter, klädinköp och utlandskonsumtion minskade.

Det skriver SCB i rapporten "Sveriges ekonomi - Statistiskt perspektiv", som publicerades på onsdagen.


Hushållens konsumtion var i säsongsrensade tal oförändrad jämfört med det första kvartalet.


Dessutom reviderades det första kvartalet ner några tiondelar vilket innebär att konsumtionsutvecklingen under det första halvåret blir förhållandevis svag.


Tillväxten under det första halvåret var den svagaste sedan 2008. Sett till andra kvartalet är nolltillväxten under den genomsnittliga utvecklingen de senaste tio åren på 0,5 procent.


Hushållskonsumtionen inte längre draglok


Hushållens konsumtion har utgjort en av de viktigaste faktorerna bakom BNP-tillväxten de senaste åren, men under det andra kvartalet var det i stället främst fasta bruttoinvesteringar och offentlig konsumtion som bidrog positivt till tillväxten.


"Utvecklingen av de olika konsumtionsändamålen var spretig andra kvartalet, några minskade medan andra ökade", skriver SCB.


Konsumtionen av hälso- och sjukvårdsrelaterade varor steg mest och ökade med 1,8 procent säsongsrensat jämfört med föregående kvartal.


Under det andra kvartalet utgjorde hushållens utgifter för hälsa och sjukvård 3,5 procent av den totala konsumtionen, ungefär lika mycket som lades på alkohol och tobak.


Mer på krogen


Trenden där hushållen lägger mer pengar på hotell- och restaurangbesök håller i sig. Under det andra kvartalet var dessa utgifter 1,4 procent högre än föregående kvartal.


Utgifterna på det här området har ökat i snabb takt sedan 2013 och även områdets andel av den totala konsumtionen har stigit sedan samma år.


"Enligt restaurangindex har restaurangernas omsättningstillväxt hittills i år varit den högsta sedan detta index började publiceras år 2010", skriver SCB.


Mindre på kläder och skor


Ett utgiftsområde som sjönk under det andra kvartalet var kläder och skor.


"Klädinköpen var 1,3 procent lägre än första kvartalet. Konsumtionen av kläder och skor hade en stark tillväxt åren efter millennieskiftet då dessa inköp växte betydligt starkare än den totala konsumtion, men sedan 2007 har de utvecklats ungefär i linje med den totala konsumtionen", skriver SCB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.082