23948sdkhjf

Heminredning och möbler vinnare i augusti

Omsättningen för detaljhandeln mätt i löpande priser ökade med 5,1 procent mellan augusti 2015 och augusti i år. Dagligvaruhandeln ökade med 0,6 procent och sällanköpsvaruhandeln ökade med 8,8 procent. Den stora vinnaren var heminredningshandeln.
Detaljhandelsindex för augusti visar att den preliminära försäljningssiffran för detaljhandeln landade på cirka 63,3 miljarder kronor i augusti.

Det motsvarar en ökning om 5,1 procent i löpande priser jämfört med samma period föregående år. När hänsyn tagits till fördelningen av försäljningsdagarna, kalenderkorrigering, ökade detaljhandelns försäljning med 2,8 procent i augusti.

Augustimånads säljvinnare i löpande priser var heminredningshandeln (18,3) möbelhandeln (16,9), optikhandeln (16,3) och skohandeln (16,1). Färghandlen var den bransch som tappade (minus 9).

Tuffa jämförelsetal väntar

Detaljhandeln går nu in i en period med mycket starka jämförelsetal, konstaterar rapportförfattarna. Under de sista fyra månaderna 2015 växte detaljhandelns försäljning med 6,5 procent.

Under sommarperioden (juni till augusti) uppgick försäljningen i detaljhandeln till 193 miljarder kronor. Det motsvarar en ökning om 2,5 procent i löpande priser jämfört med samma period föregående år.

Juli och augusti svek dagligvaruhandeln

Trots en stark avslutning på sommaren för flera branscher nådde inte detaljhandeln upp till samma tillväxttakt som under föregående år. En viktig förklaring till årets tillväxttapp stavas dagligvaruhandeln, skriver rapportförfattarna. Efter en stark inledning på sommaren tappade dagligvaruhandeln försäljningstempo och både juli och augusti blev rejäla besvikelser.

Branschens försäljning sett över hela sommarperioden ökade med 1,3 procent i löpande priser och med 0,5 procent i volym. Korrigerat för den svenska befolkningstillväxten om 1,2 procent minskade dagligvaruhandelns försäljning med 0,7 procent i volym under sommaren.

Tufft för kläder och el

Klädhandeln och elektronikhandeln hade också en tuff sommar. Klädhandelns försäljning var oförändrad och elektronikhandeln minskade med 1,4 procent.

Under sommaren gavs en indikation på den nya verklighet som amorteringskravet fört med sig. Kombinationen av amorteringskrav och sänkt ROT-avdrag gör inte bara investeringar i hemmet dyrare utan försvårar även likviditetsanskaffningen för hushållen, skriver Hui research i rapporten. Bygghandeln som ökade sin försäljning med 8,9 procent under årets fem första månader hade det betydligt tuffare under sommarmånaderna. Försäljningen växte med 3,1 procent. Situationen för bygghandeln tyngs också av att bostadspriserna i dagsläget går kräftgång, vilket minskar incitamenten att investera i hemmet, sammanfattar rapporten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096