23948sdkhjf

Myntbytet: Handeln vill ta emot max 50 enkronor

Med en dryg vecka kvar tills de nya mynten kommer planerar handeln att begränsa hur många mynt som får användas som betalning när de gamla ska in. Det berättar branschorganisationen Svensk Handels talesperson Bengt Nilervall för Nyhetsbyrån Direkt.

Enkronan och femkronan blir ogiltiga den 30 juni 2017 och kompletteras nu med nya hälften så tunga nickelfria mynt.


– Ingen vill ha de gamla mynten, framför allt inte bankerna, säger Bengt Nilervall.


Ingen automater och inga avgifter


Flera handlare har gett upp försök med växlingsmaskiner, utöver myntinkastet i kassan. Det har inte varit värt besväret. Och att ta emot allt i kassan skapar köer. Avgifter i kassan är uteslutet med hänvisning till "konkurrensen": Några skulle skippa avgiften för att locka kunder, i stället för att gemensamt sätta press på bankerna och Riksbanken. Då återstår bara en begränsning.


– Vi kommer den närmaste veckan att behöva sätta upp regler för hur mycket mynt man kan handla för, säger Bengt Nilervall.


– Jag skulle tro att vi kommer ner under 50 kronor, säger han.


Mynt för barn, gamla och nyanlända


Att handeln inte arbetar för att avskaffa enkronan när tvåkronan nu återkommer handlar om att "välja sina strider". Ett beslut om att avskaffa kontanter kan komma tidigast 2030, enligt KTH-forskaren Niklas Arvidsson. Handeln bidar sin tid.


– Swish kommer så småningom och kortavgifterna blir lägre, vi får kontaktlösa betalningar och det går snabbare att göra småbetalningar, säger Bengt Nilervall och konstaterar att det mest är äldre, små barn och nyanlända som behöver mynten.


"Beredskapen är god"


Riksbanken ser inte anledning till oro, men förstår att handeln är pressad och förväntar sig att bankerna ställer upp.


– Vi har respekt för att det är en stor process som påverkar hela kontantmarknaden. Men vi har löpande kontakt med alla aktörer och det finns en god beredskap, säger Riksbankens projektledare Leif Jacobsson.


– Vi inser att det kan finnas begränsningar. Det har vi förståelse för. Vi har sagt att det innebär att det ligger ett stort ansvar på bankerna, säger han.


Bankernas hemliga planer


Bankerna har på begäran visat Riksbanken sina hemliga handlingsplaner. Bankerna har inte velat svara på Nyhetsbyrån Direkts frågor utan hänvisar till Bankföreningen som också avböjer att svara och istället hänvisar tillbaka till Riksbanken.


Myntbytet är beslutat av Riksbanken och godkänt av riksdagen. Bankerna har lovat att hjälpa till, men kan välja att inte ta emot mynt. Riksbanken har inget mandat att ändra på det.


Kontanter är lagliga betalningsmedel och ska accepteras, men det går att avtala bort. Det räcker med att kunden får veta att banken, butiken eller restaurangen inte tar emot mynt, eller sedlar för den delen. Helst i förväg, men inte heller det är ett måste.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063