23948sdkhjf

Inditex överträffar förväntningarna

Spanska klädjätten Inditex, som driver bland annat Zara och Massimo Dutti och konkurrerar med H&M, redovisar ett första halvår som var något bättre än väntat.

Det skriver Bloomberg News, och nämner att bolaget i år har prioriterat onlineexpansion framför nyöppningar av fysiska butiker. Denna strategi inkluderar även att ha större butiker på nyckelmarknader.


Inditex uppges även gynnas av en stabil makroekonomisk tillväxt i Spanien, som står för cirka en femtedel av omsättningen i koncernen. Klädhandeln steg med 3 procent under maj-juli, enligt spanska SCB-motsvarigheten.


Valutarörelse stod dock för motvind på två fronter: dels höjde den starka dollarn kostnaderna för de 35 procent av inköpen som kommer från asiatiska länder, dels eroderades försäljningstillväxten av att rubeln, pundet, den mexikanska peson och den turkiska liran har försvagats.


Omsättningen uppgick till 10,47 miljarder euro, mot förväntningar på 10,4 miljarder enligt Bloomberg.


Nettoresultatet blev 1,26 miljarder, mot väntade 1,24 miljarder, efter en bruttomarginal som prickade förväntningar med 56,8 procent.


Försäljningen under 1 augusti - 18 september steg 13 procent i konstanta valutor. Det var klart mer än H&M:s plus 7 procent under augusti, en utveckling som för det svenska bolaget underträffade SME-förväntningar på plus 11,7 procent.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062