Friskt kapital kan rädda Indiska
Klädkedjan Indiska som är i likvidation sedan i januari i år, får ett välkommet kapitaltillskott när Fidelio Capital träder in.
Verksamheten har fortsatt under året. Bland annat har en ny inköpsorganisation kommit på plats för att bättre möta kundernas krav. Den består bland annat av inköpschefen Maria Gaimer och sortimentsansvariga Jessica Jeppson som båda rekryterats från H&M.
I dag skriver Dagens Industri att Indiskas ledning tillsammans med investmentbolaget Fidelio Capital har lånat in pengar i bolaget och att lånet kan konverteras till en ägarandel under nästa år.
– Att det är upplagt på det här sättet har att göra med att bolaget är i rekonstruktion. Situationen är komplex. Men det är bra för bolaget och det är bra för rekonstruktionen, säger Indiskas vd David Rönnberg till Di. Han har själv har gått in med pengar liksom andra personer i ledningsgruppen.
Backning från Lundbergs
Indiska har hitintills varit ett helägt familjeföretag, startat 1951 av Åke Thambert . Hur stort lånet är eller hur stor ägarandel en eventuell konvertering av lånet skulle innebära vill varken David Rönnberg eller Fidelio Capital avslöja.
Fidelio Capital grundades 2010 av vd:n Gabriel Fitzgerald , backad av Katarina Martinson. Hon är dotter till finansmannen Fredrik Lundberg och storägare i Lundbergföretagen.
Nyligen gick Fidelio Capital in i ett annat modebolag, NN07. Enligt vad Gabriel Fitzgerald uppger till Di är de båda modeinvesteringarna helt motiverade av bolagsspecifika faktorer, det är alltså inte modebranschen i sig som lockar.
Goda förutsättningar
– Indiska är ett otroligt väletablerat bolag, med ett koncept som ligger bra i tiden. Det har bra förutsättningar, men har inte riktigt utvecklats så som man skulle kunna önska. Det borde finnas en väldigt bra möjlighet att göra något av det, säger han.
Han framhåller att Fidelio har fört en dialog med ägarfamiljen och att de "tycker att vi utgör en bra konstellation för att hjälpa bolaget.”
Lånet lär enligt Di inte lösa Indiskas problem med omedelbar verkan. Rekonstruktionen fortlöper enligt plan och är beviljad fram till 11 oktober. Det kan dock komma ett beslut om ackord innan dess.
De största borgenärerna är ägarfamiljen och staten och de har hittills ställt sig positiva till en skuldnedskrivning.
Bättre inköp
Förhoppningen nu är att de förändringar som gjorts i inköpsorganisationen verkligen får effekt på försäljningen.
- Det viktigaste är att de tillköp som har gjorts av det nya Indiska faktiskt säljer bättre än det tidigare sortimentet, säger han.
Han menar att trenden ser bra ut men att det kommer visa sig senare i höst hur de större nya inköpen tas emot av konsumenterna.
David Rönnberg framhåller att tänker sitta kvar på vd-stolen i Indiska under lång tid om rekonstruktionen lyckas och försäljningen tar fart.