23948sdkhjf

Bygghandels-vd om julisiffrorna

Igår presenterade branschorganistionen Byggmaterialhandlarna sina julisiffror med rubriken Svag sommarförsäljning. Läs Ulf S. Gustafssons, vd för Byggmaterialhandlarna, kommentar till julisiffrorna!
Färsk statistik visar att byggmaterialhandelns juliförsäljning ökade med blygsamma 0,4 procent räknat på totalt butiksinnehav.

Sett på jämförbara enheter ökade handeln hos svenska järn- och bygghandlare med 0,8 procent, jämfört med juli 2015.

Det här är siffror som mäter byggmaterialhandelns hela försäljning, både till proffs och privatmarknaden. I snitt 65 procent av omsättningen bland Byggmaterialhandelns medlemmar är riktad mot proffsen.

Och för juli i år var kalendereffekten negativ för proffshandlarna, eftersom antalet vardagar var färre än under samma period föregående år.

Hittills i år (januari-juli) har försäljningen ökat med 6,7 procent avseende totalt butiksinnehav och med 6,8 procent avseende jämförbara enheter.

Sett över en rullande 12-månadersperiod (augusti-juli) har försäljningen ökat med 10,1 procent avseende totalt butiksinnehav och med 9,7 procent avseende jämförbara enheter.

Fyra av fem regioner uppvisade positiva tillväxttal under juli mätt i jämförbara enheter. Försäljningstillväxten var starkast i södra Sverige med 2,8 procent, därefter i Mellansverige med 1,6 procent och västra Sverige med 1,1 procent.

Norra Sverige uppvisade en svag försäljningstillväxt om 0,2 procent.

Stockholm har det fortsatt trögt och försäljningen minskade med 3,2 procent.

Dagens Handel har passat på att ställa några frågor till Ulf S. Gustafsson, vd för Byggmaterialhandlarna med anledning av den färska statistiken:

Vad tror du det beror på att bygghandeln gått bäst i södra Sverige?

Ulf S. Gustafsson - Det är egentligen ganska små skillnader mellan regionerna. Faktiskt bara Stockholm som sticker ut lite. Men för övriga är det marginella skillnader. Därför svårt att dra någon slutsats.

- Om vi tar Malmöregionen så påverkas den också av Danmark. Vissa perioder köper danskarna byggmaterial i Sverige och vice versa.

Varför är det motigare i Stockholm, som ändå är en stark tillväxtregion med allt vad det för med sig av byggande, reparationer, saftiga fastighetspriser och liknande ?

Ulf S. Gustafsson : – Vår bransch har sin största andel i den så kallade ROT-sektorn (renovering, om- och tillbyggnad). Alltså inte nybyggnation och inte infrastruktur. Där är vi bara perifert inblandade.

– Så den stiltje som råder på bostadsmarknaden i Stockholm, missgynnar oss.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.057