Formex hyllar eftertanke
Eftertanke, ärlighet och produkter med långt liv är teman som hela tiden återkommer på Formexmässan som startade på onsdagen.
Heartearth, Handarbetets Vänner, John Sterner, och Ullcentrum är några av de Formex-utställare som förmedlar tankar på hållbarhet och existentiellt lugn.
Visst är mässan lika surrig och stressig som vanligt med sina 1000 utställare på 33.000 kvadrat, men många av utställarna ger uttryck för en omsorg om jordens resurser och om människor som tillverkar och konsumerar varor.
Handarbetets Vänner har en stor monter där besökare får skapa små vävar i tjock ull.
Lotta Ahlvar som är vd för HV ser en längtan efter äkthet.
– Det syns både när det gäller mat - efterfrågan på närproducerad och ren man ökar - och när det gäller kläder och inredning. Jakten på ständigt nytt har definitivt avtagit. Nu vill vi att våra hem ska bära spåren av vår historia, säger hon.
I montern bredvid sitter designerna Marie-Louise Hellgren på en pall av spillvirke tillverkad av Stolab. Hennes företag heter Heartearth inriktningen är att tillverka föremål av spill från annan tillverkning eller av andra hållbara material.
Hon har designat pallen av spillvirke som blivit över vid tillverkningen av den ikoniska stolen Lilla Åland, vackra trekantiga träbitar som tidigare eldades upp. Nu tillverkar man pallen Lilla Snåland av bitarna och Marie Louise Hellgren visar stolt det fina hantverket som är tänkt att hålla i 100-tals år.
Pallarna och en vacker film som rullar i bakgrunden får montern att kännas om en lugn oas.
Alexander Stutterheim som år 2013 lanserade sina handgjorda och funktionella Stutterheim-regnrockar är aktuell med ett nytt projekt. Tillsammans med Marie Paulsson lanserar han en serie tröjor i högkvalitativ ull under varumärket John Sterner. Inspirationen kommer från morfars garderob och barndomsminnena av morfars fiskarpolo som han brukade bära under regnrocken.
De 100 första handstickade tröjorna ska vara klara för leverans i september.
Ann Linderhjelm från Ullcentrum förklarar att ull är ett mycket användbart och bra material som dessutom inte tär för mycket på jordens resurser:
– Ullplagg behöver normalt sett inte tvättas utan bara luftas, materialtvätten är mycket mild och färgningsprocessen är snabb och kräver ett minimum av kemikalier, säger hon.
Lotta Ahlvar framhåller att intresset för ull ökar stadigt.