H&M kritiseras för barnarbete
I en nyutkommen bok "Modeslavar" lyfts bland annat förhållanden vi H&M-anlitade fabriker i Burma fram. Boken har uppmärksammats internationellt.
Retail Dive skriver i dag om boken Modeslavar av journalisterna Tobias Andersson Åkerblom och Moa Kärnstrand, som kommer ut i dagarna. Boken tar bland annat upp förhållandena vid två fabriker i Myanmar(Burma) Myanmar Century Liaoyuan Knitted Wear och Myanmar Garment Wedge, där 14-åriga flickor arbetar 12-timmarsdagar med att tillverka t-shits för H&M.
Retail Dive refererar brittiska The Guardian som skriver att låga löner och påtvingad övertid är stora problem vid fabrikerna. The Guardian har kontaktat H&M och fått svaret att klädjätten har tagit tag i problemen hos dessa underleverantörer, bland annat genom att införa id-kontroller vid rekrytering , men att internationell lag tillåter att 13-15-åringar får utföra "lättare arbete" och att det därför är fel att utestänga de yngre.
I boken berättas dock om Myanmars ljusskygga fabriksägare som omger sig med beväpnade vakter.
Erinch Sahan , från den globala hjälporganisationen Oxfam har undersökt förhållandena vid burmesiska fabriker under 2015. Han säger till The Guardian att arbetarnas ställning i landet är mycket svag och att det därför inte är förvånande att problem dyker upp just där.