23948sdkhjf

Kylig sommarinledning för bygg- och järnhandeln

Försäljningen i byggmaterialhandeln ökade med 2,0 procent i juni. – Tufft men ändå godkänt, så kan man sammanfatta resultatet från juni månads försäljning, säger Ulf S. Gustafsson, vd för Byggmaterialhandlarna.
Årets första sommarmånad uppvisade en blygsam försäljningsökning för bygg- och järnhandlarna. Försäljningstillväxten under juni månad landade på 2,0 procent mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, allt enligt Bygg- och järnindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna. Den svaga tillväxttakten ska ses mot att branschen möter mycket starka jämförelsetal från juni 2015 då försäljningen ökade med hela 16,4 procent.

– Vi jämför oss med en exceptionell månad från förra året. Att ändå hålla stången och till och med öka är egentligen väldigt glädjande, säger Ulf S. Gustafsson och fortsätter:

– Vi skall också ha i åtanke att juni är en av de till omsättningen mest betydelsefulla månaderna och att vi då lyckas öka vår försäljning är bra.

Analyserar ROT-avdraget

Hittills i år (januari-juni) har försäljningen ökat 7,7 procent.

– Vi skall nu göra en djupare analys av det första halvåret bland annat för att se hur sänkningen av ROT-avdraget har påverkat, säger Ulf S. Gustafsson och fortsätter:

– Annars är den stora bromsen för oss den låga omsättningen vi har på bostadsmarknaden. Den så kallade flyttskatten har en stor inlåsningseffekt och jag anser att politikerna här har en viktig fråga att lösa. Att enbart via nyproduktion bygga bort bostadsbristen är orealistiskt.

Tror på framtden

Bygg- och järnhandlarnas framtidstro är fortsatt stark.

Andelen handlare som tror att försäljningen kommer att öka kommande månader uppgick till 67 procent i den senaste mätningen. Andelen som tror på en oförändrad försäljningsutveckling uppgick till 33 procent.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094