Kundens personlighet avgör köpmönster
Solen är åter i Almedalen och i dag har ett seminarium med titeln Konsumentinsikt – nyckel till framgång, hållits i Handelns Hus. Seminariet hölls av SIIR, Swedish Institute of Innovative Retailing.
Dagens Handel får en pratstund med Magnus Roos som är på väg till flyget, efter att ha lett SIIR:s lunchseminarium om konsumentinsikt. Han är nöjd med dagen. Seminariet var välbesökt och det blev bra diskussioner i panelen som bestod av bland andra Jonas Ogvall, Svensk Digital Handel,och Tomas Enerot, gruppledare (S) Riksdagen. Publikresponsen blev också god, många intressanta frågor ställdes.
Personlighet styr
– Detaljhandelskedjornas kundklubbar är en enorm källa till data, men ska man få ut något av datamängderna gäller det att kunna urskilja mönster. Många tittar på livsstil och värderingar, men det kan vara ganska knepigt att orientera sig bland alla livsstilar, säger han.
Själv ser han på personlighetsfaktorer som extrovert–introvert, målinriktning, spontanitet, vanestyrning och liknande.
Hans råd till företag som har en kundklubb är att skicka ut enkäter till medlemmarna där de själva får skatta sin personlighet.
– Det räcker med att ett par procent svarar för att man ska få ett användbart underlag, säger han.
Han förklarar att tricket är att koppla personlighetsdrag till köpmönster. Kundkortsinformationen ger rik information om kundernas beteende. Om man då kan urskilja att vissa personlighetsdrag ger ett visst köpbeteende går det att se hur olika personligheter reagerar på olika kampanjer.
– Det ger ju vinster redan på kort sikt, att man kan selektera vilka personlighetstyper som kan vara intresserade av ett visst erbjudande, men den stora vinsten är att företagen kan utveckla sina erbjudanden efter kundernas olika personlighetsgrupper, säger han.
Han förklarar att detta är något som företagen kommer att behöva göra för att överleva på sikt.
– Konsumenter som köper det som ligger i linje med deras personlighet och livsmål får ut större välbefinnande av sin konsumtion, säger han.
– Så den klassiska stjärnsäljarens tid är förbi då? Säljaren som kunde få vem som helst att köpa vad som helst?
– Ja, de företag som ska vara långsiktigt framgångsrika måste snarare inrikta sig på sina kunders välbefinnande – då blir verksamheten hållbar, säger Magnus Roos.