Kompetensförsörjning stort ämne i Almedalen
Vilken kompetens behövs i framtidens samhälle? Det var ämnet för ett Almedalsseminarium på onsdagseftermiddagen.
En av paneldeltagarna var Jonas Ogvall, vd för Svensk digital handel. Dagens Handel fick en pratstund med honom efter seminariet.
– Seminariet handlade om kompetensförsörjning i samhället i stort, och jag talar ju bara för de 11 procent som utgörs av handeln, men det finns generella slutsatser att dra, framhåller Jonas Ogvall. Han berättar att seminariet var välbesökt – ämnet hade lockat en publik på 250 personer.
En stor fråga som togs upp var hur skolan tidigt ska ge eleverna insikt i matematikens betydelse.
– Det gäller inte bara att kunna räkna. Alla som arbetar i företag behöver insikt i företagsekonomi. För handelns del är det viktigt att medarbetare förstår ekonomin så att alla inser att det de gör på dagarna påverkar företagets välmående, säger han.
Han berättar också att ett problem som togs upp var att det är svårt att hitta förebilder - det finns massor av musiker och sportstjärnor att identifiera sig med och att försöka efterlikna – men var finns idolerna inom naturvetenskap? Var finns matematikens hjälte? Den svenska astronauten Christer Fluglesang reser runt i skolor och berättar att den som vill bli astronaut faktiskt måste följa med på mattelektionerna – men finns det fler matematikhjältar?
På seminariet tog man också upp digitala utbildningshjälpmedel, något som kommer till nytta särskilt i handen.
– I dag finns det mobila utbildningsprogram som butiksmedarbetare kan använda när det är lite att göra i butiken, som ett bra alternativ till att kolla Facebook, säger han.
Även skolundervisningen kan behöva reformeras för att trygga framtida kompetensförsörjning.
– Frågan är vad som behöver föras till - och vad som kan tas bort. I dag kan barn som vill baka muffins googla upp hur man gör – man behöver kanske inte längre använda undervisningstid till det?