Integration på tapeten i Almedalen
Handeln är inte den integrationsskapare som den skulle kunna vara. Det framkom vid Svensk Handels seminarium "Så kan handeln ge fler chansen på arbetsmarknaden" i Almedalen i morse.
Höga ingångslöner är ett problem för handeln. Det konstaterar forskaren Lars Olov Daunfeldt, HUI research som tittat på reallöneutvecklingen inom handeln.
Hans forskning visar att höga ingångslöner ger höga trösklar för den som vill in på arbetsmarknaden. Dessutom är löneutvecklinen dålig för den som har jobb:
–59 procent av de som jobbar i handeln ligger inom ett intervall på högst 5 procent över ingångslönerna. Reallöneutvecklingen för 18-åringar utan erfarenhet har varit 49 procent mellan år 2000 och 2015. Under samma tid har reallöneutvecklingen för medianlöntagaren inom handeln varit 35 procent, säger han.
Men det är inte hela sanningen. Tar man även hänsyn till de höga OB-tilläggen på kvällar och helger - tider som många unga väljer - då tjänar oerfarna 18-åringar mer per timme än vad utbildar och erfaren personal gör.
Är det ett problem? Ja, det innebär att det är svenska ungdomar med bra gymnasiebetyg som får jobben i handeln. Kostnaderna för att anställa är höga och därför vill handlaren inte satsa på osäkra kort, var kontentan.
Han konstaterade även att handeln, som borde kunna ge enkla jobb till nyanlända, bara har 6 procent flyktinginvandrare anställda, medan hotell och restaurang har 17 procent flyktinginvandrare anställa.
- Inom besöksnäringen är ingångslönerna lägre, men lönetrappan är brantare, framhöll han.
Enkelhet eftersträvas
– Handlare gillar reformer som är lätta att förstå sig på, konstaterar Svensk Handels vd Karin Johansson. Därför var den halverade arbetsgivaravgiften för unga en hit bland handlare.
Sedan arbetsgivaravgiften för unga höjdes igen har 14500 fler fått jobb inom handeln, men i dag är det 4500 färre unga under 24 år, som arbetar inom handeln, berättar hon.
Statistiken talar alltså för att reformen hade avsedd verkan.
Även Louise Ring, HR-chef på Axfood talade om enkelheten som en viktig faktor:
– Handlarna anser att det tar för mycket tid att sätta sig in i och följa reglerna för alla de olika riktade arbetsmarknadsåtgärderna som finns. Den sänkta arbetsgivaravgifterna var lätta att förstå sig på.
Ica-handlaren Jonas Berg i Södertälje har gjort sig känd som en varm förespråkare för integration, och själv han han lokalt, tillsammans med arbetsförmedling och andra myndigheter i staden skapar program för unga och nyanlända som lett till riktigt arbete. Han ger heller inte mycket för "utbildningsinsatser" och korta program som inte är praktiskt inriktade.
– Det gäller att ge konkreta arbetsuppgifter från dag 1, det ska gå snabbt att böja jobba på riktigt, och det ska vara långa praktiktider så att man efter periodens slut ska kunna avöga om personen kan gå in på ett riktigt jobb till riktig lön.
Politiskt finns det två skolor - centerns partiledare Annie Lööf som var inbjuden att tala står för att ge generella lättnader för handlaren.
–Lönebildningen är parternas ansvar, men vårt förslag är att minska kostnadsmassan genom att helt ta bort arbetsgivaravgiften för unga, för nyanlända och för människor som stått länge utanför arbetsmarknaden under de första 2 åren.
Regeringen, i dag representerad av Irene Wennemo, statssekreterare hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, förfäktar i stället riktade insatser mot olika grupper – just det som handlare finner så besvärligt och tidsödande att hålla reda på.
- Men visst är det nödvändigt med snabbare handläggning, bättre samarbete mellan arbetsgivare och arbetsförmedling och arbetsmarknadsutbildning som är mer anpassad efter arbetsgivarnas behov, sade hon.