Sjukskatt debatterades i Almedalen
På måndagseftermiddagen är socialförsäkringsminister Annika Strandhäll inbjuden av Svensk Handel till Handelns Hus i Visby för att försvara regeringens förslag till det som regeringen kallar "hälsoväxling" och som arbetsgivarsidan kallar "sjukskatt".
Ämnet engagerar och salen på Kårhuset Rindi var proppfull.
Inledningsvis kom företrädare för arbetsgivarsidan, företagen och facket till tals.
Oron har varit stor eftersom förslaget innebär att arbetsgivare ska betala en särskild sjukförsäkringsavgift på 25 procent av arbetstagarnas sjukpenning efter 90 dagars sjukskrivning.
Svensk Handels vd Karin Johansson inledde med att säga att företagen redan har ett mycket gott arbetsmiljöarbete och en stark vilja att hjälpa sina medarbetare att hålla sig friska och arbetsföra. Hon menar också att orsaken bakom sjukskrivningar i många fall inte är arbetsrelaterad och att långa sjukskrivningar kan bero på långa vårdköer och en långsam handläggning hos försäkringskassan som gör att patienter får vänta på behandling och att rehabiliteringen inte kommer igång tillräckligt snabbt. Hon framhöll också att sjuklönekostnader är omöjliga att förutsäga och påverka– därför kan det leda till att arbetsgivare drar sig för att anställa, och att man absolut inte vågar ta in någon som har en sjukdomshistoria.
- En eller ett par långa sjukskrivningar kan vara skillnaden mellan ett välmående företag och konkurs, sade hon.
Hon fick medhåll både av Susanna Gideonsson, ordförande för Handelsanställdas förbund, av Karin Stenström på Ikea, och av Menette von Sol Schulman som drivet ett litet hotell på Gotland.
– Vi ser inte positivt på regeringens förslag, vi anser att det kommer att leda till ökad segregation. Arbetsgivarna kommer att försöka lösa situationen med mer bemanningsföretag och fler visstidsanställningar - något som vi redan har mer än nog av, säger Susanna Gideonsson.
Hon föreslår i stället obligatorisk företagshälsovård som ska arbeta förebyggande och framhåller att företag har mycket olika förutsättningar att klara ett rehabiliteringsansvar.
Karin Stenström på Ikea gillar inte heller förslaget – hon skulle hellre se ett mycket bättre samarbete mellan olika parter kring den sjukskrivne.
– I dag blir vi som arbetsgivare inte ens inbjudna att delta i möten där viktiga beslut fattas kring den sjukskrivne. Det känns mycket konstigt.
Hon vill också se flexiblare sjukskrivningsregler.
Menette von Sol Schulman drivet ett mindre hotell på Gotland tillsammans med tre andra delägare. Hotellet har fyra anställda - flera av de anställda har nedsatt hälsa.
– Vi är ett underbart gäng, och vi är stolta som arbetsgivare att vi kan bidra till arbetsmarknaden i regionen. Förslaget som det är utformat innebär dock att vi kanske får ompröva vårt arbetssätt – vi får överväga att arbeta fler timmar själva och bara ha anställda med full hälsa...
Handel och besöksnäring är branscher där många unga har sina första jobb, och där många nyanlända får in sin första fot på svensk arbetsmarknad. Inom handeln har 8 av 10 företag färre än 10 anställda och inom besöksnäringen är det 9 av 10 som har färre än 10 anställda.
Eva Östling, som är vd för besöksnäringens arbetsgivarorganisation Visita framhöll att det är två starkt jobbskapande organisationer som drabbas hårt av nya oberäkneliga kostnader.
– Regeringen har ju redan höjt arbetsgivaravgiften för unga, föreslagit slopade representationsavdrag och höjd alkoholskatt.
Hon menar att en sjukskatt innebär en ytterligare pålaga som riskerar att dämpa farten i jobbskapande branscher.
Efter en ström av kritik som även kom från representanter för den privata vård- och omsorgssektorn fick socialförsäkringsministern Annika Strandhäll till sist ordet.
Hon inledde med att säga att reformen är en hälsoväxling – inte en sjukskatt – och att den är kostnadsneutral eftersom arbetsgivaravgiften sänks med 0,16 procent.
– Enligt regeringens beräkningar kommer 19 av 20 företag att så sänkta kostnader. Det finns ett fribelopp på 33 500 kronor som ska skydda små arbetsgivare, och arbetstagare med en sjukdomshistoria ska vara undantagna.
Hon erinrade om att bakgrunden till förslaget är en galopperande utveckling av sjukskrivningskostnaderna - de ökade med 55 procent under åren 2010 till 2014 och ökningen har fortsatt.
– Regeringen kan inte sitta på händerna och titta på. Förslaget till hälsoväxling ingår dessutom i ett paket med 25 andra åtgärder som vi håller på att arbeta ut, säger hon och efterlyser förslag från parterna.
Regeringens förslag till hälsoväxling:
*Arbetsgivare ska betala en särskild sjukförsäkringsavgift om 25 procent av arbetstagarnas sjukpenning från och med dag 91 i sjukfallen
*Det ska finnas ett fribelopp om 33 500 kronor. Fribeloppet gäller alla arbetsgivare och är ett skydd mot alltför höga kostnader för små arbetsgivare
*Personer med utsatt situation på arbetsmarknaden ska undantas från arbetsgivarens kostnadsansvar
*Arbetsgivaravgifterna sänks med 0,16 procentenheter. Arbetsgivarkollektivet kompenseras därigenom för de ökade kostnader som den rörliga sjukförsäkringsavgiften medför så att reformen i princip blir kostnadsneutral
*Den särskilda sjukförsäkringsavgiften beräknas och beslutas av Försäkringskassan och debiteras arbetsgivares skattekonto.
Lagstiftningskedjan