23948sdkhjf

Schengenavtalet bra för ekonomin

En knapp vecka efter Brexitomröstningen höll Entreprenörskapsforum ett mycket vältajmat lunchseminarium med rubriken Var drar vi gränsen - Brexit, fri rörlighet och värdet av Schengen.

Tyska tankesmedjan Bertelsmann Stiftung har räknat på hur permanenta gränskontroller skulle belasta ekonomin inom EU. Foto:Dagmar Forne



Thiess Petersen, som arbetar för den liberala tankesmedjan Bertelsmann Stiftung i Tyskland presenterade en kalkyl över vad som skulle hända ifall Schengenöverenskommelsen om fri rörlighet över gränserna skulle sluta fungera och permanenta gränskontroller skulle införas.


Studien gjordes i februari 2016 med anledning av att bland andra Sverige infört tillfälliga gränskontroller för att få stopp på accelererande flyktingströmmar.


– Gränskontroller innebär att varutransporter går långsammare, det krävs fler fordon och mantimmar. Dessutom krävs det mer lagringsutrymme eftersom varor inte kan levereras just in time från en hub utomlands. Detta ger ökade kostnader som fördyrar varorna, säger han.


Enligt ett scenario ökar priserna till följd av gränskontroller med 1 procent, i ett annat med 3 procent. Detta skulle få negativa konsekvenser för BNP-utvecklingen.


Bertelsmanns siffror visar också att påverkan på BNP skulle öka med tiden.


För om ovan nämnda problem kvarstår över tid kommer företagen att hitta sätt att försöka undvika krånglet.


Thiess Petersen menar att effekten på sikt blir att utbytet över gränserna, inte bara av varor, utan också av innovationer och idéer minskar.


– Inom EU är många företag i dag hårt specialiserade, något som gynnar ekonomin.


Produkter som exporteras från exempelvis Sverige är ofta sammansatta av komponenter från många olika länder. Om man på grund av gränskontroller i stället börjar köpa in komponenter från leverantörer inom landet kan det se ut som ett framsteg för det egna landets industri, men produkterna riskerar att bli både dyrare och av sämre kvalitet eftersom man inte har tillgång till det bästa.


Andra negativa effekter av gränskontroller är att dagsturismen minskar och att jobbpendlandet mellan länder försvåras - något som man fått erfara i Öresundsregionen.


Enligt Bertelsmanns uträkning skulle ett sammanbrott för Schengen påverka hela världsekonomin negativt. För även länder som USA och Kina har glädje av de smidiga gränspassagerna inom Schengen, eftersom det pressar priserna på konsumentvaror från Schengenländerna.


I en panel bestående av Karolina Ekholm, statssekreterare hos Magdalena Andersson, Lena Sellgren, chefsekonom, Business Sweden,och Johan Eklund, vd för Entreprenörskapsforum dryftades frågan om gränskontrollerna kommer att bli bestående och om Schengen därigenom kommer att sluta att fungera.


Samtliga trodde att gränskontrollerna kommer att avvecklas, eftersom man nu börjar få kontroll över EUs yttre gräns.


Thiess Petersen försökte sig på en spådom:


– Max 18 månader, sedan är gränskontrollerna borta, sade han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.057