Blippköp ökar hos dagligvarujätte
Sedan de nya korten för kontaktlösa betalningar började delas utför drygt ett år sedan har närmare sju miljoner blippköp genomförts hos dagligvarujätten.
Ica Banken tillsammans med Ica-butikerna var först i Sverige med att lansera kort för kontaktlösa betalningar förra sommaren. Dessa kort bygger på den så kallade NFC-tekniken (Near Field Communication). Kortet har ett inbyggt chip som kan läsas av en speciell kortläsare. Blipp - så är köpet klart.
Nu skriver Ica i ett pressmeddelande att 40 procent av bankens kunder har blippat, dvs kortet hålls intill kortavläsaren och ingen kod krävs för köp under 250 kronor.
För kunden är kontaktlösa betalningar snabbare och enklare, vilket också leder till minskade köer i butikerna.
Unga blippar mest
Det är drygt ett år sedan som Ica-banken började byta ut sina kunders kort mot nya som är utrustade med kontaktlös teknik. Detta möjliggör transaktioner med ett enkelt blipp i stället för att stoppa kortet i kortavläsaren. Alla Ica-bankens kunder har möjlighet att blippa sina köp och hittills har 40 procent av bankens kunder gjort det. Ett genomsnittligt köp ligger på 145 kronor och studenter blippar oftast.
– Den nya tekniken har tagits emot positivt av våra kunder och nu på sommaren när många småköp görs är det ett snabbt och enkelt sätt att betala, säger Veronica Hedeby kortansvarig på Ica-banken.
Banken var först i Sverige med att ge alla sina kunder kontaktlösa kort och till en början var det främst i Ica-butiker som det var möjligt att använda funktionen, men nu ökar antalet butiker som erbjuder detta. Den kontaktlösa tekniken är en internationell standard, vilket innebär att kontaktlösa kortköp även kan göras utomlands.
– Inom några år tror jag kontaktlösa betalningar kommer vara det vanligaste sättet att betala. På många ställen i Europa är tekniken redan mer etablerad än i Sverige så den som reser utomlands i sommar kan prova att blippa sina köp där. I Londons tunnelbana kan man till exempel köpa biljett med ett enkelt blipp direkt i spärren, berättar Veronica Hedeby.