Brexit – en chans för Stockholm
Om, och när Storbritannien träder ut ur EU, kan det faktiskt innebära nya möjligheter för Stockholm. Redan huvudkontorstäta Stockholm kan ta chansen att bli hemstad för ännu fler huvudkontor.
Storbritannien är Stockholmsregionens viktigaste handelspartner. Ett brittiskt utträde ur EU kommer förstås att få konsekvenser för huvudstadens näringsliv.
Men det finns två sidor av varje mynt, även en uppsida.
Redan i april skrev Maria Rankka i en debattartikel i Financial Times att Stockholm inte stillatigande kommer att titta på ett brittiskt utträde utan kommer att försöka att locka till sig internationella och brittiska företag till Stockholm.
Stockholm tätplats för huvudkontor
Idag är Stockholm en av de tio främst huvudkontorsstäderna i världen.
I Stockholm finns nio huvudkontor för företag i globala branscher, det ger en åttonde plats bland världens städer. Det visar rapporten Huvudstad för huvudkontor från Stockholms Handelskammare.
Räknar man huvudkontor per capita kommer Sverige på fjärde plats i världen. Den globaliserade ekonomin syns tydligt – av världens 2 000 ledande företag har 26 sitt huvudkontor i Sverige, varav 23 i Stockholmsregionen (Stockholm 21 och Solna 2). Det avspeglar att Stockholm är en i många avseenden attraktiv plats som klarar sig mycket bra i internationella rankningar av konkurrenskraft, konstaterar rapporten.
"Ge möjlighet på insidan av EU"
Maria Rankka utvecklar tankegångarna i en intervju med Dagens industri:
- Brexit kan ge oss en möjlighet att flytta fram våra redan starka positioner på huvudkontors- och techsidan eftersom många företag vill vara på insidan av EU, säger hon och fortsätter:
– Stockholm har ett ekosystem för att hantera globala företags huvudkontorsfunktioner. Vår startupscen är också världsledande. Regeringen, Stockholms stad och andra aktörer måste utnyttja det utgångsläget. Vi måste vara på hugget för att locka huvudkontor från London till Stockholm.