Röster och siffror om Brexit
Storbritannien är Sveriges fjärde största exportmarknad. Ett Brexit kommer att få konsekvenser för svenska handelsföretag, såväl för leverantörer som detaljister. – Nu är det viktigt att EU verkligen fokuserar på det som ger mervärde för medlemsstaterna så att inte fler följer Storbritanniens väg. Ett försvagat EU gör oss alla till förlorare, säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne apropå resultatet av folkomröstningen.
En analys från Stockholms Handelskammare visar att mer än tio procent av exporten från Kronobergs-, Kalmar-, Västernorrlands- och Norrbottens län går till Storbritannien.
T io procent av Stockholms export till Storbritannien
För Stockholms län ligger andelen på strax under tio procent. Experter har varnat för att speciella regelverk kan komma att införas om britterna lämnar EU.
Det skulle innebära att svenska företag kan tvingas anpassa delar av sin verksamhet efter nya brittisk-specifika regleringar, påpekar Svensk Näringsliv på sin hemsida.
"Ett hårt slag"
- Resultatet i den brittiska folkomröstningen är ett hårt slag mot det europeiska samarbetet som nu riskerar att försvagas, säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i en intervju på förbundets hemsida.
Hon räknar upp flera skäl för att Sverige behöver ett väl fungerande EU. Tillgången till världens största integrerade ekonomi – den inre marknaden – är ett av dem.
– Storbritannien är vår fjärde största handelspartner och en stor ekonomisk och politisk spelare även utanför EU. En utträdesprocess riskerar att försämra förhållandet med såväl EU som dess medlemsstater. Sverige har all anledning att ha fortsatt goda relationer med Storbritannien, såväl bilateralt som på EU-nivå, säger Carola Lemne.
Varuhandeln med Storbritannien minskade första kvartalet
I Kommerskollegiums rapport om Sverige utrikeshandel för kvartal 1 ägnas Storbritannien ett särskilt avsnitt.
Bakgrunden är efter ett starkt helår 2015 minskade Sveriges totala export av varor och tjänster med 0,1 procent under första kvartalet. Även importutvecklingen försämrades kraftigt men importen ökade ändå med 0,5 procent.
Analysen visar att även för varuhandeln med Storbritannien står första kvartalet 2016 i stark kontrast mot den starkt positiva utvecklingen för helåret 2015. Första kvartalet 2016 minskade varuexporten till Storbritannien med 17 procent och importen därifrån med 6,2 procent.
Tjänstehandeln mellan Sverige och Storbritannien fortsatte dock att ha en starkt positiv utveckling, exporten ökade med 6,0 procent och importen med 12 procent.
Inte unikt för Sverige
De sjunkande oljepriserna kan förklara en del av den kraftiga minskningen av importen från Ryssland, minus 40 procent, och den svenska exporten till Storbritannien, minus 17 procent.
Den svaga värdemässiga utvecklingen av exporten är inte unik för Sverige. Även Tyskland och USA visar en negativ utveckling av exporten. Den svenska inbromsningen är dock inte lika kraftig som den amerikanska.