Facket vill får bort allmän visstid
LO-kongressen beslutade på lördagen att verka för att Lagen om anställningsskydd, LAS, ska ändras. Facket vill få bort begreppet allmän visstid.
I ett pressmeddelande skriver LO att LOs styrelse vill få bort de otrygga visstidsanställningarna genom förhandlingar mellan parterna och genom avtal.
Kongressens majoritet gick dock på Handelsanställdas linje och krävde att LAS ska förändras.
"Det ska krävas objektiva skäl för tidsbegränsade anställningar, vilket förutsätter att allmän visstid tas bort ur Lagen om anställningsskydd. Det är dags att avskaffa daglöneriet - där människor anställs timme för timme", skriver LO.
– Beslutet som tog på lördagen är en seger för Handels arbete med trygga jobb, säger förbundsordförande Susanna Gideonsson.
Hon förklarar att Handelsanställdas förbund har stora problem med osäkra anställningar bland medlemmarna och har under flera år arbetat för att avskaffa allmän visstid, en lag som innebär att arbetsgivarna har rätt att anställa på visstid utan att behöva motivera varför.
– Många av våra medlemmar har i dag en väldigt osäker tillvaro utan möjlighet att planera sina liv eftersom de hela tiden måste vara beredda på att hoppa in med kort varsel för att få ihop pengar till mat och hyra. Att LO nu ska verka aktivt för att allmän visstid tas bort är ett viktigt steg mot en tryggare arbetsmarknad för våra medlemmar. Jag är därför glad och stolt över att LO nu gått på Handels linje om att allmän visstid tas bort ur LAS, säger hon.
Hon menar att det är viktigt att parterna tar ett gemensamt ansvar tillsammans med politikerna för att se till att skapa tryggare anställningar.
– Eftersom både fack och arbetsgivare tycker att det finns situationer där tidsbegränsade anställningar är motiverade så finns alla förutsättningar för parterna att komma överens med en lagstiftning som grund. Då kan villkoren anpassas efter respektive bransch och behöver inte bli beroende av lagstiftaren. Det skulle också bidra till att stärka den svenska modellen.Som det ser ut i dag är möjligheten att förhandla bort allmän visstid minst sagt begränsad, säger Susanna Gideonsson.