Bättre vanor börjar med barnen
Den tredje upplagan av EAT Congress gick i Stockholm i mitten av juni. Det av Gunhild Stordalen initierade jätteevenemanget hade samlat forskare och politiker från hela världen samt nordiska kungligheter. Ämnet är hur människan med hjälp av bättre produktion, hantering och konsumtion av mat ska rädda både klotets och människornas hälsa. Läs mer om detta i Dagmar Fornes krönika här nedan!
Det är frågor som berör varje land på jorden, även om det ser ganska olika ut. Gamla industriländer och utvecklingsländer har delvis skilda problem.
En gemensam nämnare är bristande respekt och kärlekslös behandling av råvaror parat med usel infrastruktur. Mat produceras i enorma mängder, som lätt skulle föda jordens befolkning.
I industriländer kasseras fullt friska råvaror av estetiska skäl innan de ens nått butikshyllan– för ingen vill väl köpa en knölig morot? Skolbarnen ratar maten de serveras i skolan och tonvis går till spillo. I stället för riktig mat blir det chips, godis och läsk. I utvecklingsländer är problemen med att hålla maten fräsch och säker att äta stora. Matförgiftningar är vanliga.
Jamie Oliver som i 11 år predikat matkvalitet och hälsa har fått engelska skolmyndigheter att lägga pengar och omsorg på skolmaten. Tidigare fanns det inga riktlinjer för vad skolmåltider skulle innehålla – det var helt ok med kakor och läsk och ingen gjorde kopplingen mellan ohälsosam föda och bristande skolresultat.
–Min påverkansroll är lite märklig, säger han och tillstår att han helt skamlöst använder det han kallar celebritetskortet:
–Tjatet ger resultat. Nu börjar man diskutera sockerskatt i parlamentet.
Han vill öka medvetenheten både hos vuxna och barn och berättar att det fortfarande finns föräldrar som ger sina trötta ungar sportdryck till frukost för att de ska piggna till.
Nordic Cities EAT Initiative består av nordiska städer som har skapat ett forum för att utbyta idéer och erfarenheter. En av medlemmarna är Södertälje. Kommunalrådet Boel Godner berättade om hur skolkök byggs om, all mat lagas på plats av lokala råvaror. 60 procent av det som serveras är numera ekologiskt.
– Detta är inget projekt utan en omläggning av vårt arbetssätt. Det är inte dyrare är förut – men smartare.
Södertäljeskolorna jobbar också på att intressera barnen för hur mat produceras, lagas och hur god mat smakar.
I Dacca, Bangla Desh pågår ett FN-lett projekt för att öka matsäkerhet och hygien kring gatukök.
I slummen saknar många hushåll kök, och de är hänvisade till gatumat tillagad och distribuerad under osäkra förhållanden.
I stället för att förbjuda denna informella matsektor ger man försäljare bättre utrustning och utbildning. Och i stället för dyra myndighetskontroller anlitas skolbarn som får kolla upp att reglerna följs.
Vad gör handeln?
Initiativ har börjat tas för att minska svinn – att som Hemköp laga varmrätter på råvaror som närmar sig bäst före och sälja luncher, att som Coop sälja ”fula” grönsaker, och att propagera för restmatlagning. I Tyskland finns butiker som säljer allt i lösvikt.
Dags också att hitta sätt att involvera barnen.
Deras lust och fantasi är en kraft att räkna med.