23948sdkhjf

Qliro säljer Tretti

E-handelskoncernen Qliro Group säljer vitvaruhandlaren Tretti AB och Tretti Danmark. Har bolaget sjösatt en ny strategi för att få stopp på pengablödningen?
Qliro Group AB (publ) skriver i ett pressmeddelande att att bolaget ingått ett avtal om att sälja dotterbolaget Tretti AB. Köparen är den danska e-handlaren White Away.

Den kontanta köpeskillingen är 250 miljoner kronor, motsvarande ett företagsvärde om cirka 180 miljoner kronor.

Tretti kommer att kvarstå som samarbetspartner till Qliro financial services och CDON marketplace efter försäljningen. Även White Away kommer att bli samarbetspartner till Qliro Financial Services avseende betallösningar för bolagets e-handel i Sverige och ansluta sig som ny återförsäljare hos CDON marketplace.

Tretti grundades 2004, börsnoterades 2005 och förvärvades av Qliro Group 2011. Sedan förvärvet har Tretti vuxit, från en omsättning om 450 Mkr år 2010 till 754 Mkr år 2015, och etablerat en ledande position på den svenska vitvarumarknaden på nätet. 2015 redovisade Tretti en EBITDA om 4,4 miljoner kronor.

Paul Fischbein , VD och koncernchef för Qliro Group, kommenterar:

– Tretti förvärvades av Qliro Group för fem år sedan och har sedan dess vuxit och etablerat sig som en ledande nätbutik för vitvaror och hushållsapparater i Sverige. Med sina volymer har bolaget dessutom varit en central pusselbit i den, för Qliro group, strategiskt viktiga uppbyggnaden av både Qliro financial services och CDON marketplace.

Vidare berättar han att försäljningen av Tretti föregåtts av en strukturerad och konkurrensutsatt försäljningsprocess.

– Transaktionen är i linje med gruppens strategi då den förenklar koncernens struktur och frigör kapital för fortsatta investeringar inom Qliro group samtidigt som nya viktiga samarbetsavtal sluts. White Away group inklusive Tretti blir, genom mångåriga avtal, den största externa samarbetspartnern för Qliro financial services och CDON marketplace framöver. Utöver köpeskillingen ser vi därmed även ett stort värde i detta strategiska samarbete, säger Paul Fischbein.

Qliro blöder

Affären har väckt intresse och kommenterats i affärspressen.

Enligt nyhetssajten Breakit är denna bara den första i en rad av försäljningar.

– Planen är att stycka bolaget, säger en uppgiftslämnare till Breakit.

Skälet uppges vara att portföljen av e-handelsbolag - som nu består av Cdon, Lekmer, Nelly och Gymgrossisten - inte lyckats få ut tillräckligt stora samordningsfördelar. Istället blöder koncernen pengar. Senaste kvartalsrapporten visar på en förlust efter skatt på 40 miljoner kr.
Breakit skriver vidare att investmentbolaget Rite, som gick in som storägare i mitten av mars, är pådrivande för att få till en styckning. Målet tros vara att renodla koncernen och att behålla finansdelen med den ännu inte lanserade betaltjänsten Qliro Financial Services, där Rite ser en stor potential.
De tunga förlusterna i Qliro group märks även på börsen. Sedan årsskiftet har 30 procent av värdet raderats ut.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063