23948sdkhjf

Så gick det för modehandeln i april

April. Stigande ljus och pirrande förväntan brukar ge lust till garderobsförnyelse. I år var påsken - som normalt är en sällanköpshämmare - överstökad redan i mars. April-siffrorna från Svensk Handel Stil blev dock en besvikelse.
Stilindex från Svensk Handel Stil visar att försäljningen av kläder i fackhandeln, mätt på jämförbara enheter och i löpande priser, minskade med 1,2 procent i april jämfört med samma månad förra året.

Motsvarande siffra för försäljningen i skobutikerna visar en minskning om 3,9 procent.

Hittills i år, januari-april, har försäljningen av kläder ökat med 0,9 procent. Skoförsäljningen har under samma period ökat med 0,1 procent.

April 2016Ackumulerat 2016ButikerKläder-1,2%0,9%Skor-3,9%0,1%
– Trots att påsken, som är negativ för sällanköpshandeln, låg i mars blev april en dålig månad för modehandeln och framförallt för skobranschen, konstaterar Mikael Sandström, ordförande för Svensk Handel Stil.

Han framhåller att den kalla våren har bidragit till den uteblivna försäljningen.

-Även mars hade ju en svag försäljning. Därmed är årets ackumulerade försäljning upp med svaga 0,9 procent för kläder och 0,1 procent för skor, säger han.

Mikael Sandström säger också att modebranschen under en längre tid haft det motigt. Detta syns genom nedlagda butiker, många konkurser och en allmän vinstnedgång för de företag som överhuvudtaget visar vinst.

Han anser att löneuppgörelsen med ett lönepåslag på 590 kr och borttagandet av ungdomsrabatten inte har gjort utsikterna att bedriva lönsam modehandel bättre.

– Med detta sagt kommer branschen dock mänskligt att döma öka försäljningen rejält under maj då fjolårets jämförelsemånad var en närmast katastrof med en nedgång på omkring nio procent, avslutar Sandström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062