23948sdkhjf

Swedol köper Grolls

Swedol AB förvärvar samtliga aktier i Björnkläder Intressenter AB – ”Grolls”. – Grolls bidrar med specialistkompetens inom ett område som är strategiskt viktigt för Swedol, säger Clein Johansson Ullenvik, verkställande direktör, Swedol.
Köpesumman är runt 790 miljoner kronor.

– Vi är imponerade av utvecklingen i Grolls och har följt bolaget under en längre tid. Grolls har en produktportfölj som väl kompletterar Swedols existerande sortiment och en affärsdriven organisation med engagerade medarbetare, säger Clein Johansson Ullenvik ,

Säljare är ledningen i Grolls och från Litorina kapital.

– Grolls har haft en framgångsrik resa under de senaste åren och står väl rustade för fortsatt expansion samt de möjligheter som affären för med sig. Tillsammans medSwedol får vi en möjlighet att ge våra nuvarande kunder ett ännu bättre erbjudande och vi kan nå nya kunder genom Swedols butiker, säger Peter Haveneth , verkställande direktör, Björnkläder intressenter AB.

Jobbar i Norden

Grolls är specialiserat på arbetskläder och personligt skydd för den nordiska marknaden. Grolls omsatte 2015 1 012 miljoner kronor med ett rörelseresultat på 83 miljoner kronor (justerat för engångsposter).

Vid utgången av 2015 hade Grolls 48 egna butiker. Större delen av verksamheten bedrivs i Sverige och Norge men bolaget har även butiker i Finland och Estland. Grolls produktportfölj har egna varumärken inom arbetskläder och personligt skydd - Björnkläder företrädesvis i Sverige, Univern i Norge och Nytello primärt för servicesektorn.

Utvecklar egna varumärken

Personligt skydd och arbetskläder är en stor och snabbt växande del av Swedols försäljning. Tillsammans med Grolls kommer bolaget att bli en av de ledande på området i Norden, konstaterar Swedols ledning i ett pressmeddelande.

Med de gemensamma resurserna kan sortimentet med starka egna varumärken utvecklas ytterligare. Tillsammans har de två bolagen 97 butiker och omkring 870 anställda. Proforma 2015 har det gemensamma bolaget en omsättning om 2,5 miljarder kronor med ett rörelseresultat på runt 165 miljoner kronor (justerat för engångsposter och före synergier).

– Genom affären får Grolls en långsiktig och industriell ägare. Grolls spetskompetens inom personligt skydd och arbetskläder passar väl med Swedols kundsegment och tillsammans kommer bolagen ha ett starkt kunderbjudand”, säger Lars Verneholt , partner, Litorina capital advisors AB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.116