23948sdkhjf

Låg lönsamhet i svenska apotek

Apoteksmarknadens branschrapport 2016 presenterades på torsdagsmorgonen av Johan Wallér, vd för Sveriges Apoteksförening. Rapporten innehåller både orosmoln och positiva tongångar.
Branschrapporten visar att apoteksbranschen är dynamisk. Sedan omregleringen år 2010 har antalet apotek i Sverige ökat från 929 till 1 372. Den senaste siffran är från mars 2016, och sedan årsskiftet har det öppnat 14 nya apotek.
– De senaste åren har det nettoöppnat ett trettiotal apotek varje år, men nu ser det ut som ökningstakten stiger igen, säger Johan Wallér, som framhåller att flera kedjor säger sig ha planer på expansion.
– Det är ett sätt att ta marknadsandelar och tjäna mer pengar. apoteksbranschen är hårt konkurrensutsatt.

I dag domineras apoteksmarknaden av fyra kedjor som tillsammans äger har 91 procent av apoteken, men antalet helt fristående apotek ökar också.
- Det finns en marknaden för små fristående apotek. De kan skapa nära relation till sina kunder, säger Johan Wallér. Han är förvånad att det inte finns fler specialapotek, exempelvis diabetesapotek.

Öppethållandet fortsätter öka. Nu är apoteken öppna 55 timmar i snitt jämfört med 45 timmar före omregleringen. Söndagsöppet har ökat med 228 procent sedan omregleringen.

Det klagas mycket över bristande tillgänglighet till läkemedel. Johan Wallér framhåller att apoteken håller 95 procents direktexpediering, men att 5 procent av kunderna inte får sina mediciner tillräckligt snabbt och att den så kallade 24-timmarsregeln inte fungerar, eftersom distributörerna av läkemedel inte har tillräcklig press på sig.
– Detta borde vara ganska enkelt att åtgärda, menar han.

Motstridiga signaler
Apotekens stora samhällsuppgift är att distribuera och ge råd kring receptbelagda läkemedel. Detta är ryggraden i verksamheten - men samtidigt går den inte ihop sig.
Omsättningen på receptbelagda läkemedel har ökar +6,7 procent i värde under 2015. Det beror pånya dyra läkemedel.Volymökningen i antalet förpackningar är marginell.

– Den ökade försäljningen påverkar inte apotekens ekonomi.Marginalerna har inte höjts sedan 2009. För att klara sig måste apoteken föra ett stort sortiment av andra varor och tillhandahålla tjänster, säger Johan Wallér.
Politiker har uttalat sig kritiskt om att apoteken säljer för mycket smink och schampoo, men de har samtidigt riggat ett system som gör det omöjligt att leva på kärnverksamheten.
Johan Wallér menar att de svenska apoteken balanserar sina olika uppgifter väl och att ett bra apotek ska ha både och, men om marginalerna på läkemedel urholkas ytterligare kan detta innebära problem på sikt. Han nämner ett skräckexempel - en brittisk apotekskedja som drar in sina största intäkter på godis.
- För mig är det inte ett apotek!
Lönsamheten i apoteksbranschen är inte hög.
- Apoteken går nätt och jämt runt, framhåller han.

E-handeln etablerad
2015 etablerades e-handeln ordentligt.Alla större apoteksaktörer aktörer kom in. Omsättningen ökade med 50 procent mellan april 2015 och februari 2016.
Receptförskrivna är det som säljs mest. 3,6 procent av den totala omsättningen värde, 4,4 procent av volym.
- Det vanliga apoteken ser det som komplement, säger Johan Wallér, som spår att e-handeln kommer att växa eftersom förutsättningarna finns på plats. Bank ID finns och även gamla människor som är storkonsumenter av läkemedel är internetvana.

Johan Wallér talade också om ett ökat tjänsteutbud, tätare samarbete med vården och det långsiktiga arbetet med att rekrytera unga till apoteksyrken.
– Bristen på personal är stor, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094