23948sdkhjf

Lindex återvinner mer

Fler hållbara plagg i butiken och bättre produktionsprocesser med mindre miljöpåverkan. Lindex har under året tagit flera steg mot en mer hållbar verksamhet. – Under förra året sålde vi 27 miljoner plagg i mer hållbara material, säger Sara Winroth, Lindex hållbarhetschef.
Lindex har idag (läs måndag) publicerat sin Hållbarhetsrapport för 2015, den elfte i företagets historia.

Ett av modekedjans mål är att 80 procent av plaggen ska komma från ”hållbara fibrer” år 2020.

Idag är man uppe på en andel av dryga 40 procent.

Sara Winroth berättar vad ”hållbara fibrer” innebär för kedjan:

– Det handlar framför allt om återvunnen syntet, men också om andra återvunna fibrer och bomull som producerats med mindre kemikalier och vatten än vad som är brukligt.

Det är framför allt på sortimentet av basplagg för dam och barn och för kläder för de allra minsta som arbetet givit tydligast avtryck.

– Alla plagg i vårt newborn-sortiment är gjort av hållbara material och liksom alla basplagg för barn, exempelifierar, säger Sara Winroth.

Bättre produktionsprocesser

Lindex har förbättrat sina produktionsprocesser med mindre förbrukning av vatten, energi och kemikalier som resultat. Nästan all Lindex denim produceras nu med hållbarare processer och med hållbar bomull.

Ute i butik och på webben har kunderna mött arbetet i kampanjen Better Denim.

– Det här handlar inte bara om en enstaka kollektion, utan om all denim framöver, förklarar Sara Winroth.

Förändringarna har gjort tillsammans med leverantörerna, i huvudsak i Pakistan där Lindex köper det mesta av sin denim.

En viktig del är arbetet med vattenfrågor, där Lindex tillsammans med flera andra svenska företag är aktiva i ”STWI-projects” produktionsländer i Asien.

– 80 procent av Lindex produktion i Bangladesh är nu täckt in i olika vattenprojekt, konstaterar Sara Winroth.

Mer insamling i butik

Lindex var tidigt ute med ett pilotrojekt med klädinsamling i butik, i liten skala redan 2011. 2014 kom det igång på allvar och idag har 50-talet Lindexbutiker klädinsamling, de flesta finns i Sverige. Det ska nu skalas upp och lanseras i samtliga svenska butiker, i alla norska och också i Finland.

– Vi har valt att jobba tillsammans med Myrorna, för att hålla processen lokal, vi ser ett mervärde i det, säger Sara Winroth.

Ett påtagligt resultat kom ut på butikshyllorna i våras, när Lindex i ett samarbete med Myrorna och Fair Unlimited lanserade sin första helt återvunna produkt: en sneaker gjord i ekologiskt gummi och återvunnen denim som samlats in i Lindex butiker (se bilden).

– Framöver ska v bli ännu bättre på att göra våra processer cirkulära och att öka användningen av återvunnet material. Både genom att samla in mer i våra butiker och genom att köpa in sådan råvara, säger Sara Winroth.

Utbildning av kvinnor i produktionskedjan

Ledningen lyfter i rapporten också fram hälsoutbildningen för kvinnor i produktionssländerna.

Genom projektet HERhealth i Bangladesh, Pakistan och Indien har Lindex utbildat 12 000 kvinnor, nästan hälften av de kvinnliga arbetarna i produktionskedjan i hygien, personlig hälsa och näringslära.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109